Panduan Setup Link Post Blogger Sebagai Laman Utama

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Kali ini saya ingin kongsikan cara bagaimana ingin jadikan link post di blogspot sebagai laman utama blog korang. Contoh blog laman utama blogspot adalah https://minyaknyutnyut.blogspot.my dan apabila kita klik terus akan keluar camni  . Kebiasaan ramai penjual online buat seperti ini kerana ingin jadikan platform blogger sebagai ministe atau dengan nama lain laman jualan produk.

Kebaikan guna blog post sebagai laman utama adalah kerana bila orang klik laman utama blogger terus akan ke blog post dan akan dikira sebagai new traffic visitior dan pasti bila ramai orang akan klik blog kita. Insya Allah dalam ranking google search blog kita akan berada di atas sekali.

Okeh pertama kali macam biasa korang perlu buat:

  • Login gmail
  • Signup blogger.com
  • Create satu pos dan pastikan post tersebut lengkap dengan maklumat produk dan cara pembelian barang anda.
  • Selepas itu klik pada link view post seperti di bawah dan copy link blog post korang

Selepas korang klik view post dan copy link hujung selepas perkataan .my sahaja.

Dan seterusnya korang pergi kat bahagian

  • Setting
  • Pilih Search Preference
  • Pilih Custom Redirects
  • Klik edit
  • Kat From korang letak je /
  • Kat To korang letak link yang korang copy
  • Klik Save dan terus Save Changes

Tak faham juga tengok gambar di bawah. Okeh mudah jekan

Semoga Berjaya. Sila share jika bermanfaat sebagai ramai lagi seller diluar sana yang tak pandai nak buat setting seperti ini.

Sekian Wassalam bagi perkongsian kali ini.

Continue Reading

Masalah Untuk Justify Ayat di WordPress

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Kali ini saya nak kongsikan satu masalah dan penyelesaiannya bagi pengguna blog wordpress terutamanya untuk justify ayat. Seperti yang anda semua ketahui dalam basic theme wordpress yang anda install itu tiada fungsi justif kan, yang ada hanya leff, center dan right.

Bagi pengguna yang ingin sentiasa kelihatan ayat tulisan yang ditulis itu sentiasa kemas pasti tak senang duduk untuk justify kan ayat tersebut. Saya juga orang yang sama, setelah saya cari maklumat terjumpa cara mudah untuk justify yang mana anda boleh install plugin “TinyMCE Advanced”.

Cara install mudah sahaja macam install plugin – plugin yang lain, anda hanya perlu search sahaja nama plugin TinyMCE Advanced dan klik install dan terus aktifkan. Apa lagi anda terus boleh guna dan cantikkan ayat dalam penulisan blog korang… tak percaya tengok semua post blog saya ada justify..hahahaha…

Selamat menjustify blog korang semoga cantik dan saya harap perkongsian ini memberi manfaat untuk kalian semua…Jika berguna sila sharekan untuk pengguna wordpress yang lain.

Saya doakan pembaca semua sentiasa dalam rahmat Tuhan sekelian alam.

Continue Reading