Dapat Call Daripada Nombor 03-2726 1257 – Promote Plan Haji dan Umrah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pada jam 12.38pm 10 Oktober 2017 (selasa) tetiba je dapat panggilan daripada nombor 03-2726 1257 atau 0327261257. Saya dengan ringan tangannya terus pick up dan menjawab panggilan tersebut katanya mewakili daripada Bank Islam. Diperkenalkan diri nama sekian dan ingin bercakap dengan saya, biasalah diaorang akan tanya kita kerja apa, dah kahwin ke belum, umur berapa dan selepas itu mereka akan memberi maklumat berkenaan plan Haji dan Umrah khas untuk pengguna Bank Islam yang mana benefitnya boleh dimasukkan dalam akaun bank atau tabung haji.

Saya dengar je apa yang diceritakan tetapi dalam hati masih belum faham apa yang sebenarnya ingin disampaikan, nak tanya lebih – lebih nantikan tersangkut pulak dengan godaan ayat – ayat manis mereka. Katanya dapat manfaat sekian – sekian dan sekiranya kita mati boleh dibuat haji badal bla..bla..blaa.., Haji Badal ni dibuat oleh orang lain sekiranya kita meninggal dunia dan mereka semua akan uruskan oleh mereka tanpa sebarang duit lain.

Last sekali part yang paling mereka tunggu – tunggu…iaitu sebelum mereka nak close sale macam biasalah mereka akan tanya kita punya tahap kesihatan..Saya cakaplah Wallahu a’lam so far Alhamdulillah sihat lagi tiada sebarang penyakit. Tetapi baru – baru ni saya ada buat pemeriksaan kesihatan dan dimaklumkan oleh Dr. tahap kolestrol saya tinggi…..”senyap” sekejap…Tiba – tiba diberitahu bahawa plan ini adalah tidak sesuai dengan En. Insya Allah sekiranya kita ada plan yang bagus dengan sesuai kita akan hubungi en. semula yeaa.. Terima Kasih Assalamualaikum…

Apa lagi habislah ceritanya…Apa yang nak disampaikan oleh saya adalah…apa – apa pun plan diaorang adalah profit oriented di mana mesti untuk kepentingan diaorang sahaja sekiranya nampak akan kerugian sikit sahaja mereka sudah tak bagi tawaran, macam saya maklumkan bahawa tahap kolestrol saya tinggi dan boleh diusahakan lagi untuk kembali kepada normal namun mereka tidak ingin mengambil risiko untuk tawarkan produk mereka kepada pelanggan yang bakal merugikan mereka. Faham..Sebab mereka profit oriented dan setiap plan mereka adalah untuk keuntungan pihak mereka semata – mata.

Oleh itu, sekiranya anda ingin memilih plan yang ditawarkan, seharusnya anda pertimbangkan banyak perkara sebaiknya kaji selidik terlebih dahulu..agar tidak menyesal kemudian hari. Bagi sesiapa yang pernah mendapat panggilan daripada nombor ini bolehlah kongsi pengalaman anda di ruangan komen supaya dapat memberi manfaat pada orang lain.

Sila kongsikan artikel ini sekiranya bermanfaat. Sekian Wassalam.

Continue Reading

Cara Mudah Semak Nombor Akaun Penipu Online

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Kali ini saya ingin kongsikan satu laman sesawang khas buat pembeli – pembeli online untuk menyemak sama ada penjual tersebut adalah potensi penipu atau pun tidak.

Maklumlah sekarang ni ramai pembeli online yang tertipu dengan penjual – penjual yang tak bertanggungjawab dan cuba mengambil kesempatan di atas kelemahan pembeli. Kebanyakan pembeli yang sering ditipu adalah mereka yang baru menjinakkan diri dalam pembelian secara talian.

Mereka tiada pengalaman dan tidak tahu yang mana penjual yang betul atau penjual yang menipu, yang pasti mereka mudah tertarik dengan tawaran – tawaran yang tidak masuk akal sebagai contoh IPHONE 6+ yang harga asalnya mencecah RM3000.00 dijual dengan harga yang murah kurang daripada RM1000.00. Kalau anda sendiri yang kali pertama tidak pernah jumpa tawaran sedemikian sudah pasti anda akan rasa tertarik kerana memang murah dan produk yang berkualiti tetapi hakikatnya adalah dusta belaka.

Sehubungan itu, untuk mengelak daripada terkena tipu anda dinasihatkan untuk menggunakan laman sesawang berikut:  http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/  masuk je nombor akaun bank penjual tersebut dan pasti akan keluar jika penjual itu pernah menipu orang lain dan telah dibuat report polis. Laman sesawang ini adalah official daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Sekiranya nama si penjual tiada dalam laman sesawang ini tetapi anda rasa ragu ragu sama ada penjual tersebut betul atau tidak saya sarankan anda cuba tips berikut:

  • Lihat Profile facebook sama ada guna gambar betul atau fake
  • Lihat testimoni daripada pelanggan – pelanggan yang lain
  • Lihat Laman sesawang sama ada lengkap menyakinkan atau tidak
  • Cuba search nombor telefon penjual di www.facebook.com
  • Cuba search nombor akaun bank penjual di www.google.com
  • Cuba search nombor telefon penjual di www.google.com
  • Cuba compare harga barang yang dijual dengan laman facebook atau web lain
  • Cuba buat COD bagi barang – barang yang berharga melebihi RM 1000.00
  • Tanyalah kawan – kawan yang lain mungkin mereka pernah membeli atau mengetahui berkenaan penjual tersebut

Jika anda masih terkena tipu setelah anda buat research tersebut saya sarankan anda buat laporan polis untuk dimasukkan senarai nombor akaun tersebut ke dalam laman sesawang polis http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/ . Almaklumlah penipu online ni pun kadang – kadang bijak jugak mungkin mereka menggunakan nombor akaun bank orang lain sebagai contoh akaun bank isteri, adik beradik dan sebagainya atau mungkin itu adalah penjual yang baru nak belajar menipu online. Sekiranya anda tidak membuat laporan polis mungkin orang lain akan turut terkena tipu sebaiknya biarlah anda rugi dan asbab anda orang lain terselamat.

Marilah ramai – ramai kongsikan laman sesawang ini untuk memberi kesedaran kepada semua pembeli – pembeli online untuk mengelak meraka semua terkena tipu. Ramai orang yang kurang duit dan kurang ilmunya dalam pembelian online apatalah lagi jika terkena tipu lagilah kesian.

Jom share perkongsian daripada saya ini semoga semua mendapat manfaat. Sekian Wassalam.

Continue Reading