Tips dan Azam Tingkatkan Tabung Kewangan Sendiri 2018

Selamat tinggal 2017 dalam kenangan dan pasti setiap orang mempunyai cabaran dan pengalaman masing – masing terutama dari segi usaha untuk menyimpan tabung kewangan sendiri. Ada yang boleh menyimpan dan ada yang tidak boleh menyimpan walaupun sedikit untuk menempuhi tahun 2018.

Tahun 2018 adalah tahun yang dikatakan semakin mencabar dari segi kewangan, sekiranya tiada simpanan pasti seseorang itu agak mencabar dalam mengharungi liku – liku kehidupan. Oleh itu jadikanlah 2017 sebagai pengajaran untuk kita semua berubah dan berazam supaya dapat meningkatkan simpanan kewangan masing – masing.

Oleh itu, saya ingin kongsikan tips dan azam 2018 untuk tingkatkan kewangan sendiri daripada seorang anak muda. Nak ubah tabung kewangan masing – masing hadamkanlah perkongsian daripada Tuan Amir Syahir tentang tips tingkatkan kewangan ni. Saya doakan diri sayan korang semua semoga berjaya tingkatkan simpanan peribadi.

Tahun baru ni, ayuh menanam azam untuk mempunyai simpanan lebih banyak daripada tahun lepas.

Kalau kau tak boleh nak tambah pendapatan, kau kena kurangkan perbelanjaan.

Jom baca ini:

Tip #1 : Utamakan Keperluan, Tangguhkan Kehendak

Utamakanlah perkara yang penting terlebih dahulu. Kehendak tu bila-bila pun boleh beli. Misalnya, kasut itu keperluan tetapi berpasang-pasang kasut tu dah jadi kehendak.

Sebab tu penting senaraikan barang dan perkara yang penting bila dapat gaji. Barulah kita berada di landasan yang betul.

Tip #2 : Semak Balik Pakej Bil Telefon

Jika kau ada bil telefon, semak balik pakej yang diambil. Kalau boleh hadkan bil telefon hanya setakat RM100 paling maksimum. Sekarang ni dah banyak plan yang ditawarkan oleh syarikat komunikasi. Jadi, kau kena bijak memilih.

Tip #3 : Kurangkan Kunjungi Pusat Membeli Belah

Bukan maksud gua tak boleh pergi pusat membeli-belah. Boleh, tapi jangan selalu. Kalau ada barang yang nak beli barulah pergi. Kalau setakat nak window shopping tak payahla. Bukannya apa, memang akan terbeli pun barang yang tidak ada dalam senarai.

Tip #4 : Bawa Bekal Ke Tempat Kerja

Sarapan pagi di rumah. Sebelum pergi kerja, sarapan siap-siap kat rumah. Makan tengah hari pula boleh la bawa bekal. Jadi, dapatlah berjimat sikit. Ini tidak, daripada sarapan pagi hingga ke makan malam semuanya kat kedai.

Tip #5 : Kurangkan Makan Luar

Boleh makan luar tetapi kurangkan. Kalau tengah hari dah makan luar, malam masak la kat rumah. Hujung minggu pun boleh masak kat rumah. Tiap minggu lepak kedai kopi mahal, makan tempat mewah susah la. Sedar sikit kau tu beli Myvi zero downpayment. Tak mampu simpan downpayment kereta, nak simpan downpayment rumah lagi la susah.

Tip #6 : Pakai Sampai Habis, Guna Sampai Rosak

Janganlah terlalu kejar trend terkini sampai orang bank pun duk kejar kau asyik telefon suruh bayar balik ansuran hutang tu. Apa yang ada, pakai saja. Tak perlu tiap bulan beli pakaian baru. Dah ada telefon, jangan tukar selagi tak rosak. Kau tu dapat bonus RM500 je. Bukan RM5000. Ini dapat bonus semua benda nak beli. Semua benda nak tukar baru.

Tip #7 : Hiburan Percuma

Tak perlu pergi konsert berbayar lah jika mesin ATM asyik kata “Maaf baki anda tidak mencukupi”, tak perlu bayar saluran televisyen berbayar jika sekadar nak tengok drama cinta. Artis/pelakon kegemaran kau tu bukan pedulikan sangat tentang kewangan kau pun. Jadi, cari hiburan yang percuma. Pergi lepak pantai ke, bersatu dengan alam ke. Tengok buruj ke.

Tahun baru ni cuba lah berazam yang bijak sikit. Ini berazam nak kurus lah, padahal dah kurus. Nak putih lah, padahal dah cerah. Nak kaya lah, padahal kau malas nak menyimpan. Eh.

Continue Reading

Buat Duit Dengan Facebook Instant Article

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Alhamdulillah semoga kalian semua sihat sejahtera dan sentiasa berada dalam lingkungan kasih sayang Allah swt pencipta sekalian Alam.

Kali ini saya ingin kongsikan pada anda semua berkenaan peluang yang mana semua orang harus dan sepatutnya tahu cara mudah untuk mendapatkan sumber pendapatan tambahan yang sangat mudah melalui platform facebook. Bagaimana cara untuk mendapatkan pendapatan melalui facebook ini???? Ini persoalan yang sering ditanya oleh orang ramai di luar sana. 

Dari dulu seperti yang kita tahu, facebook hanya menyediakan platform media untuk bersosial secara percuma dan apabila pelbagai fungsi telah ditambah dari masa ke semasa sudah pasti akan memberi pulangan pendapatan kepada syarikat facebook itu sendiri. Marzukeberg bukannya orang tak bijak, pasti dia pun nak juga pulangan pendapatan.

Pada tahun 2016 Facebook telah menyediakan peluang bagi setiap orang untuk membuat duit dengan platform instant article di mana seseorang itu akan dibayar apabila anda menyediakan artikel di blog blogger mahupun blog wordpress. Artikel yang telah diluluskan oleh facebook akan keluar iklan berbayar dan daripada hasil pengiklanan tersebut anda akan mendapat duit terus ke akaun bank anda.

Langkah mudah untuk memulakan pendaftaran instant article ini adalah anda harus mempunyai dua perkara utama berikut:

  1. Fan Page facebook: iaitu anda harus create page yang sesuai dengan blog anda akan gunakan contoh: “InfoSihat2uu
  2. Blog: Blog yang bagus adalah blog wordpress kerana ia mempunyai plugin yang akan automasikan code instant article itu dimasukkan, anda hanya post sahaja ke fanpage apabila diluluskan. Blog wordpress ini adalah domain berbayar dan hosting diperlukan budget adalah dalam lingkungan RM150.00 untuk permulaan. Domain boleh beli di namecheap.com atau anda boleh terus beli melalui jomhosting.net termasuk dengan hosting tanpa perlu fikir hosting provider yang lain. Contoh blog wordpress adalah: www.infosihat2uu.com
  3.  Awas!!!! Blogspot adalah tidak digalakkan melainkan anda seorang yang pro coding dan tahu kod – kod asas untuk memasukkan kod IA setiap kali ingin post artikel. 

Dah ada dua perkara asas tersebut barulah anda boleh fikir cara untuk pendaftaran. Sebelum membuat pendaftaran sila pastikan blog anda mempunyai sekurang – kurangnya 10 artikel yang sesuai kerana facebook akan tapis artikel sama ada sesuai ataupun tidak. Okeh cara pendaftaran akan saya kongsikan pada artikel akan datang. sebelum itu tengok luuu pendapatan permulaan saya bagi tempoh 8 hari secara sambilan sahaja.

Saya malu sebenarnya nak kongsi tetapi dengan hasrat ingin berkongsi buat anda semua bersemangat, kerana saya juga baru mencuba walaupun saya sudah tahu lama platform Instant Article ini boleh menjana sumber pendapatan sampingan, itulah hakikatnya sekiranya kita tak mencuba kita tak tahukan..takkan nak tengok je orang lain buat duit kita habiskan duit je.. dah tahu apa lagi buat jelah bukannya ambik masa yang lama dalam menyediakan artikel dan post artikel ke page. Benda ni satu je kena rajin share artikel yang dah diluluskan oleh facebook..tak rajin macam saya ni tu yang income tak banyak..Hahahaha….

Apa pun korang sediakan dulu dua benda asas tu iaitu page dan blog wordpress, Insya Allah saya akan kongsikan cara untuk daftar instant artikel step by step. Okeh. Sila share artikel ini sekiranya bermanfaat. Sekian Wassalam.

Continue Reading

Cara Mudah Daftar Facebook Instant Article

Assalamualaikum dan salam sejahtera.  Moga sahabat pembaca semua sihat sentiasa.

Seperti yang dimaklumkan dalam entri yang lepas, saya akan tulis berkenaan cara atau langkah mudah untuk daftar Facebook Instant Articles. Apa yang perlu sebelum pendaftaran dibuat adalah :

1. Anda perlu ada domain sendiri yang mana boleh dibeli di namecheap.com atau jomhosting.net , nama domain terpulang pada diri anda sendiri, nak pilih .com, .org, .net, atau sebagainya ikut kesesuaian artikel dan budget masing – masing kerana harga domain adalah berbeza – beza.

2. Seterusnya anda perlu buat fanpage, pergi ke facebook profile dan klik icon kanan sekali akan keluar seperti di bawah, klik create fanpage anda.

Sahabat semua boleh pilih page kategori apa mengikut domain yang digunakan sebagai contoh sekiranya anda buat blog hiburan boleh pilih entertainment, kalau nak branding diri sendiri dengan domain nama sendiri boleh pilih public figure walaupun belum famous lagi atau sebagainya terpulang pada citarasa sendiri.

3. Selepas dah ada kesemua itu, sila pastikan blog anda semua mempunyai artikel lebih daripada 10 artikel barulah layak untuk mohon instant article. Seterusnya adalah ikut langkah – langkah di bawah.

4. Pergi ke https://instantarticles.fb.com  kalau rajin nak baca boleh baca kerana ada terms and condition yang telah ditetapkan oleh fb untuk elak salah guna, kalau tak tahu itu salah sendiri sebab tak nak baca. okeh. kalau tak rajin baca terus klik signup dan anda akan di bawa terus ke page seperti ini..

5. Pilih fanpage yang anda buat tadi dan terus tick By proceeding, you agree to the Instant Articles Terms. dan Klik Access Instant Article Tools. Terus keluar popup Next Steps. klik sahaja continue.

6. Bila dah klik continue anda akan dibawa ke ruangan seperti di bawah.

7. Seterusnya claim domain anda, pergi ke Connect your Site dan masukkan domain anda contoh: www.infosihat2uu.com atau

masukkan http://infosihat2uu.com lihat contoh di bawah jika tidak pasti..folow je sebijik okeh…insya Allah mesti boleh punya….

8. Seterusnya pergi kat production RSS Feed korang masukkan link seperti di bawah http://www.namadomainanda.com/feed/instant-article/ seterusnya klik save.

9. Sebelum ke next step korang perlu masukkan logo dalam bahagian Style seperti di bawah,

Klik pada Add Style dan pilih Logo dan Choose Logo file saiz  690 x 132. pastikan saiz yang tepat..klik save.

10. Seterusnya korang mesti install  Instant Articles plugin for WordPress , pergi login akaun blog korang pastu pergi ke dashboad dan klik pada new plugin, klik pada upload jika anda download atau klik search keyword “instant article” akan keluar seperti di bawah dan terus klik install dan activate.

11. Setelah selesai install dan activate anda boleh copy dan masukkan facebook page ID dan klik save . Lihat gambar di bawah:

12. Setelah klik save tunggu seberapa ketika artikel dalam blog anda akan dimasukkan dalam page secara automatik di ruangan article production. Nak tengok macamana? pergi ke fanpage dan klik ada Publishing Tools dan klik pada Production Article akan keluar senarai artikel seperti di bawah.

Sekiranya semua artikel tiada warna kuning atau merah itu menandakan artikel anda sesuai untuk digunakan untuk submit review oleh pihak facebook team. Setelah kesemua  10 artikel dah masuk dalam production article, secara automatik akan keluar butang Submit for Review. Jika dah keluar klik sahaja submit dan tunggu dalam tempoh tiga hari bekerja atau jika facebook team rajin sehari sudah dapat keputusan.

13. Seterusnya setelah dapat keputusan approve to publish Instant Articles anda boleh publish artikel 

Alhamdulillah sekiranya anda telah capai ke tahap ini… Anda dah terus boleh cuba copy link artikel di blog dan post dalam fanpage dan cuba view dengan akaun facebook lain jika ada tanda flash kira dah jadi instant artikel jika tak mesti some thing wrong. Pastikan iklan juga akan keluar jika tidak pasti something wrong.

14. Okeh seterusnya langkah untuk masukkan payout information. Pergi ke ruangan Audience Network tick dan terus klik Get Starterd.

 

Audience Network
Monetise your Instant Articles with ads from Facebook’s Audience Network.

 

15. Seterusnya korang akan di bawa page untuk submit apps.. setelah submit approve barulah boleh pergi ke payout dan masukkan maklumat pembayaran seperti Nama, Ic Number, Alamat, Bank akaun dan juga perlu masukkan  swiff code bank masing masing. “maaf kali ini tiada gambar huhuhu…” STOP!!!!!! Maafkan saya kerana setakat ini sahaja saya boleh kongsikan. Okeh…

Saya berharap semoga perkongsian ini sangat berguna buat korang cuma ada beberapa maklumat teknikal lain yang tak dapat nak dimasukkan dalam post kali ini kerana terlalu panjang dan banyak gambar, jika difikirkan balik baik buat video lagi senang korang nak tengok dalam masa beberapa minit sahaja. Jika korang masih tak faham sebaiknya search sahaja guna youtube channel. Saya tak buat video disebabkan channel akaun personel saya dah kena banned/ suspend oleh youtube. Disebabkan itulah saya cuba buat dalam bentuk penulisan namum agak sukar untuk diceritakan untuk cover part Payout dan masukkan code ads ke dalam blog plugin untuk mejadikan artikel blog keluar iklan lebih banyak.

Kalau korang nak tahu juga macamana nak masukkan payout dan code ads di blog korang boleh komen, Insya Allah saya akan cuba bantu, jika tiada ibarat sahaja anda semua sudah boleh buat sendiri dan tahu melalui sumber – sumber lain yang lebih banyak di luar sana. Sekiranya inginkan dalam bentuk video juga, boleh tinggalkan komen, Insya Allah saya cuba membantu dalam post yang berikutnya.

Walau bagaimanapun terima kasih kerana sudi membaca dan menjadikan post ini sebagai rujukan untuk pendaftaran instant artikel cuma saya nak nak buat penafian bahawa contoh blog yang digunakan adalah bukan blog saya sendiri tetapi blog kawan dan saya hanya tolong setupkan sahaja dan diberi akses dalam fanpage dan juga blog. Nak minta saya setup boleh tetapi ada pengerasnya… Area Kajang, Bangi, Cyberjaya dan Putrajaya boleh roger. OK….

Apa yang penting dalam menjana pendapatan melalui instant artikel adalah, buat artikel yang bermanfaat dan disukai ramai dan selebihnya tidak bercanggah dengan agama Islam kita. Okeh.

Akhir kata saya doakan semoga anda semua berjaya dalam menjana pendapatan sampingan dengan instant article ini. Sekian Wassalam. Harap kongsikan artikel ini sekiranya bermanfaat. Wallahualam.

 

Continue Reading

Panduan Setup Link Post Blogger Sebagai Laman Utama

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Kali ini saya ingin kongsikan cara bagaimana ingin jadikan link post di blogspot sebagai laman utama blog korang. Contoh blog laman utama blogspot adalah https://minyaknyutnyut.blogspot.my dan apabila kita klik terus akan keluar camni  . Kebiasaan ramai penjual online buat seperti ini kerana ingin jadikan platform blogger sebagai ministe atau dengan nama lain laman jualan produk.

Kebaikan guna blog post sebagai laman utama adalah kerana bila orang klik laman utama blogger terus akan ke blog post dan akan dikira sebagai new traffic visitior dan pasti bila ramai orang akan klik blog kita. Insya Allah dalam ranking google search blog kita akan berada di atas sekali.

Okeh pertama kali macam biasa korang perlu buat:

  • Login gmail
  • Signup blogger.com
  • Create satu pos dan pastikan post tersebut lengkap dengan maklumat produk dan cara pembelian barang anda.
  • Selepas itu klik pada link view post seperti di bawah dan copy link blog post korang

Selepas korang klik view post dan copy link hujung selepas perkataan .my sahaja.

Dan seterusnya korang pergi kat bahagian

  • Setting
  • Pilih Search Preference
  • Pilih Custom Redirects
  • Klik edit
  • Kat From korang letak je /
  • Kat To korang letak link yang korang copy
  • Klik Save dan terus Save Changes

Tak faham juga tengok gambar di bawah. Okeh mudah jekan

Semoga Berjaya. Sila share jika bermanfaat semoga lebih ramai lagi seller diluar sana dapat dibantu untuk buat setting seperti ini.

Sekian Wassalam bagi perkongsian kali ini.

Continue Reading

Cara Mudah Redirect Blogger ke Domain.com dengan Namecheap

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali ini saya ingin kongsikan dengan anda semua cara mudah redirect blog yang menggunakan platform blogger kepada domain name anda sendiri. Tetapi cara yang saya ingin kongsikan hanyalah untuk pembeli domain melalui namecheap.com sahaja. Kalau korang nak beli kat namecheap.com saya sarankan pembayaran dibuat menggunakan paypal lagi mudah. Kalau nak guna visa/ mastercard pastikan aktif dulu untuk online transaksi kalau tak pasti tidak lepas punya.

Okeh sekiranya korang dah beli domain name anda sendiri sebagai contohnya saya dah beli untuk isteri saya domain name www.nurulhayati.com . Blog yang dibina menggunakan platform blogger.com beliau ada www.nurulhayatiramli.blogspot.com dan saya akan redirect kepada www.nurulhayati.com.

Langkah pertama adalah login akaun namecheap.com anda dan terus ke dashboad dan pilih domain yang anda dah beli klik pada butang “Manage” seperti gambar di bawah.

Sebelum anda klik butang manage jangan lupa pergi dekat blogger.com

Klik dekat basic setting dan korang akan nampak Publishing dan terus klik pada + Setup a 3rd party URL for your blog – Point your own registered URL to your blog.  akan keluar seperti di bawah, taip domain yang korang nak redirect kan ke domain name anda sendiri sebagai contoh saya punya adalah www.nurulhayati.com

Selepas korang masukkan domain name anda…klik save akan terus keluar tulisan dan korang copy masukkan tulisan tu seperti gambar di bawah pada akaun namecheap.com anda. Follow je sebiji kedudukan macam Type tu pilih CNAME Record, Host dan value tu copy yang dekat redirect domain susun ikut seperti di bawah. TTL pilih 5 minit pastu klik save.

Selamat Insya Allah menjadi. Mudah jekan bukan susah pun, nilah cara mudah nak bina blog domain name.com tetapi redirect melalui content dan host blogger.com. Kenapa bagus pakai hosted blogger.com adalah kerana blogspot blogger mesra seo dan kepunyaan google. Dari segi bandwith unlimited google punya…View banyak pun jangan risau insya Allah tak slow down punya bila buka blog. Template pun banyak cuma kena pandai code editing sikit Insya Allah blog boleh setup jadi cun melecun punya.

Okeh perkongsian kali ini semoga korang semua mendapat manfaaat, Insya Allah sekiranya anda rasa bagus dan bermanfaat boleh share dengan kawan – kawan anda. Sekian Wassalam.

Continue Reading

Senarai URL Shortener Yang Terbaik

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali ini nak share dengan anda semua berkenaan senarai URL Shortener.  URL shortener ini biasanya digunakan oleh kaki bisnes atau individu yang ingin membuat sebarang promosi di mana mereka ingin menyembunyikan url sebenar mereka. Kebiasaannya adalah untuk mempromosi link affiliate yang panjang dan dijadikan pendek. So customer tidak tahu link penaja adalah siapa sebab url shortener ini akan terus bawa ke main web.

Kebiasaan juga digunakan oleh kaki spam dimana mereka suka post url shortener ini untuk mengelakkan link asal daripada dicop spam oleh facebook ataupun google atau apa – apa platform. Url shortener ini akan membuatkan ramai orang rasa ingin tahu apa link sebenar di sebalik url tersebut dan tanpa fikir panjang terus akan klik dan apa lagi terkenalah beli..hahaha…kadang – kadang bagi pengguna baru yang selalu berhati hati pasti tidak akan klik kerana mereka fikir itu adalah link virus dan spam lagi lagi kalau url shortener tersebut tidak boleh customize url.  Tak semua url shortener provider yang menyediakan ubah suai url seperti bitly., hatta google pun tak menyediakan url customize.

So kali ini saya ingin senaraikan url shortener provider yang selalu digunakan oleh ramai orang. Almaklumlah dunia sekarang semakin ramai yang menyediakan platform shortkan URL. Antara URL Shortener yang bagus dan ramai orang guna adalah seperti beritkut:

  1. Google URL  Shortener 
  2. Tinyurl
  3. Bitly
  4. Yourls
  5. Bit.do 
  6. ow.ly
  7. Is Good
  8. Adfly
  9. Plush
  10. Tinycc
  11. Banyak lagi senarainya boleh google yeaa kalu jumpalah…hahaha

Ada yang boleh customize dan ada yang tak boleh, so rajin – rajinlah explore sendiri moga – moga mendapat manfaat. Stoppp…kalau bagus tulisan ini please share pada kawan – kawan korang yeaaa…

 

Continue Reading

Cara Mudah Untuk Buat Direct Link Whatsapp Tanpa Save Nombor Telefon

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali saya nak kongsi dengan anda semua bagaimana untuk buat link whatsaap tanpa perlu customer simpan nombor telefon dengan cara yang sangat mudah. Mungkin artikel seperti ini pernah dikongsi oleh orang lain, namun bagi saya teknik ini mudah dan sangat bagus untuk penjual – penjual online bagi menarik pelanggan untuk membeli.

Dalam membuat link direct whatsapp ni terdapat perlbagai kaedah yang dikongsi sebelum ini. Oleh itu saya senaraikan sekali lagi di mana dan bagaimana anda semua boleh dapatkan atau buatkan link direct whatsapp anda sendiri.

Antara link direct whatsapp yang popular adalah seperti berikut:

(1) Cara mudah Pertama adalah menggunakan laman www.wasap.my 

###Format 1 hanya letakkan nombor telefon sahaja

  • Tukar kepada no telefon anda
  • Pastikan ada no 6 kat depan

www.wasap.my/60123456789

###Format 2 nombor telefon dan mesej auto tanpa pelanggan perlu taip
  • Tukar kepada no telefon anda
  • Masukkan mesej yang sesuai
  • Jika ada jarak, guna + ataupun %20

www.wasap.my/60123456789/Salam+Awak

P/s : Ingat!!! Pastikan Anda Update Whatsapp Terlebih Dahulu

Versi Baru Wassap.my

Versi kali ini agak advanced lah sikit dan banyak kegunaannya. Contoh : http://pmtepi.wasap.my

1. Whatsapp boleh dibuka menggunakan Handphone Atau Laptop/PC.

2. Personalised URL & lebih ringkas.

3. Boleh lihat berapa banyak klik.

4. Boleh lihat klik dari mana (Facebook, Web, Instagram Dll).

5. Letak FB Pixel ID & Adwords Tag Sendiri.

Untuk versi baru, anda hanya perlu daftar di sini, https://manage.wasap.my/

(2) Cara mudah Kedua adalah direct terus guna link API Whatsapp

Buat link seperti di bawah dan gantikan nombor telefon anda sahaja.

https://api.whatsapp.com/send?phone=60123456789

Pastikan anda meletakan kod negara di hadapan no talifon anda. Kod 60 adalah untuk negara Malaysia. Jika anda berada atau tinggal di negara lain gunakan kod negara anda sendiri.

Atau anda boleh buat link dengan ayat untuk terus dihantar:

https://api.whatsapp.com/send?phone=60123456789&text=saya%20nak%20order%20produk%20awak

Untuk anda whatsapp dengan meletakkan ayat anda perlu meletakkan %20 untuk gantikan space. Contoh ayat di atas adalah ” saya nak order produk awak

Sekiranya anda ingin membuat link yang unik dan tidak nampak nombor telefon anda boleh kaedah seperti di bawah:

  1. Signup akaun baru di https://bitly.com/ atau https://bit.do atau apa2 shorten url yang lain.
  2. Klik CREATE BITLINK yang terletak di bahagian atas kanan paparan hadapan bit.ly
  3. Masukkan link api whatsapp ini https://api.whatsapp.com/send?phone=60123456789 di PASTE LONG URL klik CREATE (pastikan nombor telefon anda betul)
  4. Link yang berjaya adalah seperti contoh ini bit.ly/mcjdj123
  5. Klik CUSTOMIZE untuk ubah suai dari bit.ly/mcjdj123 kepada bit.ly/wasapsaya atau apa – apa perkataan yang belum diguna orang lain yang anda suka 

Semoga perkongsian mendapat ini manfaat bersama lagi – lagi untuk peniaga online.

Kajian telah dibuat oleh WTW Copywriting HUB membuktikan bahawa:

“Menggunakan link Whatsapp memberikan respon 25% lebih positif dan responsif, berbanding minta prospek Whatsapp kita secara manual.”

“Kesimpulan data ini berdasarkan bulan Ramadhan ini saja. Jumlah perbelanjaan iklan sebanyak RM50,000 dan dua iklan hanya fokus berlawan dengan CTA sahaja.”

Oleh itu, gunalah link whatsapp untuk meningkatkan lagi jualan anda. Kepada sesiapa yang mempunyai pertanyaan lanjut sila komen yeaa dan jangan lupa share share share. Terima Kasih.

Continue Reading