Panduan Setup Link Post Blogger Sebagai Laman Utama

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Kali ini saya ingin kongsikan cara bagaimana ingin jadikan link post di blogspot sebagai laman utama blog korang. Contoh blog laman utama blogspot adalah https://minyaknyutnyut.blogspot.my dan apabila kita klik terus akan keluar camni  . Kebiasaan ramai penjual online buat seperti ini kerana ingin jadikan platform blogger sebagai ministe atau dengan nama lain laman jualan produk.

Kebaikan guna blog post sebagai laman utama adalah kerana bila orang klik laman utama blogger terus akan ke blog post dan akan dikira sebagai new traffic visitior dan pasti bila ramai orang akan klik blog kita. Insya Allah dalam ranking google search blog kita akan berada di atas sekali.

Okeh pertama kali macam biasa korang perlu buat:

  • Login gmail
  • Signup blogger.com
  • Create satu pos dan pastikan post tersebut lengkap dengan maklumat produk dan cara pembelian barang anda.
  • Selepas itu klik pada link view post seperti di bawah dan copy link blog post korang

Selepas korang klik view post dan copy link hujung selepas perkataan .my sahaja.

Dan seterusnya korang pergi kat bahagian

  • Setting
  • Pilih Search Preference
  • Pilih Custom Redirects
  • Klik edit
  • Kat From korang letak je /
  • Kat To korang letak link yang korang copy
  • Klik Save dan terus Save Changes

Tak faham juga tengok gambar di bawah. Okeh mudah jekan

Semoga Berjaya. Sila share jika bermanfaat sebagai ramai lagi seller diluar sana yang tak pandai nak buat setting seperti ini.

Sekian Wassalam bagi perkongsian kali ini.

Continue Reading

Cara Mudah Redirect Blogger ke Domain.com dengan Namecheap

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali ini saya ingin kongsikan dengan anda semua cara mudah redirect blog yang menggunakan platform blogger kepada domain name anda sendiri. Tetapi cara yang saya ingin kongsikan hanyalah untuk pembeli domain melalui namecheap.com sahaja. Kalau korang nak beli kat namecheap.com saya sarankan pembayaran dibuat menggunakan paypal lagi mudah. Kalau nak guna visa/ mastercard pastikan aktif dulu untuk online transaksi kalau tak pasti tidak lepas punya.

Okeh sekiranya korang dah beli domain name anda sendiri sebagai contohnya saya dah beli untuk isteri saya domain name www.nurulhayati.com . Blog yang dibina menggunakan platform blogger.com beliau ada www.nurulhayatiramli.blogspot.com dan saya akan redirect kepada www.nurulhayati.com.

Langkah pertama adalah login akaun namecheap.com anda dan terus ke dashboad dan pilih domain yang anda dah beli klik pada butang “Manage” seperti gambar di bawah.

Sebelum anda klik butang manage jangan lupa pergi dekat blogger.com

Klik dekat basic setting dan korang akan nampak Publishing dan terus klik pada + Setup a 3rd party URL for your blog – Point your own registered URL to your blog.  akan keluar seperti di bawah, taip domain yang korang nak redirect kan ke domain name anda sendiri sebagai contoh saya punya adalah www.nurulhayati.com

Selepas korang masukkan domain name anda…klik save akan terus keluar tulisan dan korang copy masukkan tulisan tu seperti gambar di bawah pada akaun namecheap.com anda. Follow je sebiji kedudukan macam Type tu pilih CNAME Record, Host dan value tu copy yang dekat redirect domain susun ikut seperti di bawah. TTL pilih 5 minit pastu klik save.

Selamat Insya Allah menjadi. Mudah jekan bukan susah pun, nilah cara mudah nak bina blog domain name.com tetapi redirect melalui content dan host blogger.com. Kenapa bagus pakai hosted blogger.com adalah kerana blogspot blogger mesra seo dan kepunyaan google. Dari segi bandwith unlimited google punya…View banyak pun jangan risau insya Allah tak slow down punya bila buka blog. Template pun banyak cuma kena pandai code editing sikit Insya Allah blog boleh setup jadi cun melecun punya.

Okeh perkongsian kali ini semoga korang semua mendapat manfaaat, Insya Allah sekiranya anda rasa bagus dan bermanfaat boleh share dengan kawan – kawan anda. Sekian Wassalam.

Continue Reading

Cara Letakkan Iklan Adsense di Bawah Tajuk Post Blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua semoga sihat sentiasa.

Kali ini saya ingin kongsikan berkenaan cara mudah untuk meletakkan kod iklan adsense di bawah tajuk artikel yang anda publishkan di blogspot platform blogger.com. Ramai blogger di luar sana menggunakan blogspot untuk menjana pendapatan kerana tidak perlukan apa – apa bayaran bulanan atau tahunan domain dan hosting. Oleh itu, kaedah masukkan iklan di bawah tajuk artikel blog adalah sangat penting buat korang semua.

Caranya mudah sahaja tetapi agak teknikal bagi sesiapa yang tidak tahu kerana perlu bermain dengan kod html untuk edit, search dan convert adsense punya kod iklan.

Maklumat ini adalah daripada pembacaan saya di blog mat selleh dan saya cuba buat dan alhamdulillah menjadi, apa salahnya saya kongsikan buat anda semua untuk memudahkan lebih ramai orang faham.

Langkah Pertama:

  1. Login masuk ke akaun Google Adsense anda.
  2. Klik pada bahagian “My Ads” dan buat “New Ad Unit”
  3. Taip nama unit dan pilih saiz iklan yang sesuai. Untuk saiz yang sesuai dengan keluasan iklan seperti 300×250 Medium Rectangle atau 336×280 Large Rectangle tetapi saya biasanya akan memilih responsive.
  4. Customize Ad Style anda yang sesuai dengan template dan klik simpan dan dapatkan code button.
  5. Selepas dapat kod anda perlu tukar kod itu kepada kod XTHML untuk disesuaikan dengan format blogger template. Anda boleh copy code dan convert gunakan http://html-to-xml-parser.blogspot.com    atau    https://www.bloggertipstricks.com/html-encoder-tool

 

Langkah Kedua:

  1. Pergi ke bahagian blogger dashboard >> Theme.
  2. Sebaiknya buat salinan atau backup tempate asal.
  3. Klik pada bahagian Edit HTML.
  4. Copy semua kod template dalam notepad dan cari kod dibawah. Atau terus search tanpa pindahkan ke notepad pun boleh juga cuma agak teknikal sedikit.
  5. Tekan Ctrl+F dan cari kod ayat <data:post.body/>. Kod ayat ini mungkin banyak dijumpai tetapi anda harus memilih yang ke dua.
  6.  Sekarang letakkan kod iklan anda di bawah kod ayat ini <data:post.body/> Contoh:

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>

         LETAKKAN KOD IKLAN ADSENSE ANDA DI SINI

</b:if>

  1. Gantikan ayat LETAKKAN KOD IKLAN ADSENSE ANDA DI SINI  dengan kod Iklan Adsense yang telah ditukarkan.
  2. Klik butang Save Theme.
  3. Selesai!!

Walau bagaimanapun anda kena cuba semak blog anda adakah iklan itu keluar seperti yang anda inginkan dan sesuai atau tidak kedudukannya. Jika tidak anda boleh ubah kod sama ada ingin diletakkan ditengah, kiri atau tepi dengan menggunakan kod seperti berikut.

Iklan adsense di blog anda akan keluar antara tajuk artikel dan kandungan artikel. Sekiranya dan tidak suka dengan kedudukan yang ditetapkan anda boleh ubah samada untuk di tengah, ke kanan ataupun ke kiri. Boleh cuba guna kod di bawah:

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>

<div align=”center“>

LETAKKAN KOD IKLAN ADSENSE ANDA DI SINI

</div>

</b:if>

Sekiranya anda inginkan iklan anda berada di sebelah kiri anda boleh gunakan kod di bawah:

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>

<div style=”float:left; margin:10px;”>

LETAKKAN KOD IKLAN ADSENSE ANDA DI SINI

</div>

</b:if>

Kebiasaannya meletakkan iklan di bawah tajuk artikel telalu banyak akan menampakkan seolah – olah spam dan tidak professional dan kebarangkalian boleh melanggar polisi adsense. Kemungkinan juga akaun adsense anda boleh ditarik balik oleh google. Sebaiknya anda gunalah kod di bawah untuk menampakkan jarak iklan anda dan lebih cantik.

<b:if cond=’data:post.isFirstPost’>

LETAKKAN KOD IKLAN ADSENSE ANDA DI SINI

</b:if>

Selamat mencuba dan sekiranya artikel ini bagus sila komen dan share semoga bermanfaat. Harus ingat risiko adalah tanggung sendiri.

Continue Reading