Pernah Dapat Call Scam daripada Nombor +01

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

 

Kali ini saya ingin kongsikan panggilan scammer yang ingin memperdayakan sesiapa yang leka dan mudah terpengaruh dengan tipu daya mereka. Taktik yang mereka gunakan adalah mendail pemilik – pemilik nombor dalam senarai mereka dengan menggunakan nombor +01 di mana bila kita angkat suara operator akan bercakap dengan memaklumkan bahawa kita mempunyai tunggakan hutang dengan pihak Bank. Sebagai contoh semasa saya angkat nombor tersebut maklumkan saya ada tunggakan dengan pihak AMBANK. 

Mereka minta kita call pihak bank dengan nombor yang diberikan untuk mengetahui dengan lebih lanjut, dari situlah bermulanya drama yang telah dirancang oleh pihak scammer. Tetapi saya dah sedar akan taktik scammer so saya tak layan dan hanya dengar apa yang opeator tu maklumkan. Dari siniilah tanpa sedar mereka akan menyatakan kita terlibat dalam kes jenayah dan melibatkan polis di sesuatu kawasan. Kena call pihak polis pulak dan untuk pastikan semua maklumat kita selamat dan kita perlu transfer duit daripada setiap akaun bank kita ke suatu akaun khas yang disediakan oleh pihak bank yang dimaklumkan atau mungkin untuk selesaikan kes dengan mudah kita perlu bayarkan pada mereka.

Dari situlah mereka akan dapat duit daripada mangsa, sebagai contoh boleh baca kes kawan saya yang hampir – hampir terkena dengan pihak scammer ini.

Kalau dah dapat panggilan tersebut dan terangkat panggilan seperti di atas cepat – cepat buat laporan polis untuk mengelak sebarang kejadian yang tidak diduga pada masa hadapan.

 

 

Sila sharekan perkongsian ini semoga dapat membantu lebih ramai lagi terutamanya rakyat malaysia sedar dan terselamat daripada scammer yang semakin berleluasa.

Continue Reading

Dapat Call Daripada Nombor 03-2726 1257 – Promote Plan Haji dan Umrah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pada jam 12.38pm 10 Oktober 2017 (selasa) tetiba je dapat panggilan daripada nombor 03-2726 1257 atau 0327261257. Saya dengan ringan tangannya terus pick up dan menjawab panggilan tersebut katanya mewakili daripada Bank Islam. Diperkenalkan diri nama sekian dan ingin bercakap dengan saya, biasalah diaorang akan tanya kita kerja apa, dah kahwin ke belum, umur berapa dan selepas itu mereka akan memberi maklumat berkenaan plan Haji dan Umrah khas untuk pengguna Bank Islam yang mana benefitnya boleh dimasukkan dalam akaun bank atau tabung haji.

Saya dengar je apa yang diceritakan tetapi dalam hati masih belum faham apa yang sebenarnya ingin disampaikan, nak tanya lebih – lebih nantikan tersangkut pulak dengan godaan ayat – ayat manis mereka. Katanya dapat manfaat sekian – sekian dan sekiranya kita mati boleh dibuat haji badal bla..bla..blaa.., Haji Badal ni dibuat oleh orang lain sekiranya kita meninggal dunia dan mereka semua akan uruskan oleh mereka tanpa sebarang duit lain.

Last sekali part yang paling mereka tunggu – tunggu…iaitu sebelum mereka nak close sale macam biasalah mereka akan tanya kita punya tahap kesihatan..Saya cakaplah Wallahu a’lam so far Alhamdulillah sihat lagi tiada sebarang penyakit. Tetapi baru – baru ni saya ada buat pemeriksaan kesihatan dan dimaklumkan oleh Dr. tahap kolestrol saya tinggi…..”senyap” sekejap…Tiba – tiba diberitahu bahawa plan ini adalah tidak sesuai dengan En. Insya Allah sekiranya kita ada plan yang bagus dengan sesuai kita akan hubungi en. semula yeaa.. Terima Kasih Assalamualaikum…

Apa lagi habislah ceritanya…Apa yang nak disampaikan oleh saya adalah…apa – apa pun plan diaorang adalah profit oriented di mana mesti untuk kepentingan diaorang sahaja sekiranya nampak akan kerugian sikit sahaja mereka sudah tak bagi tawaran, macam saya maklumkan bahawa tahap kolestrol saya tinggi dan boleh diusahakan lagi untuk kembali kepada normal namun mereka tidak ingin mengambil risiko untuk tawarkan produk mereka kepada pelanggan yang bakal merugikan mereka. Faham..Sebab mereka profit oriented dan setiap plan mereka adalah untuk keuntungan pihak mereka semata – mata.

Oleh itu, sekiranya anda ingin memilih plan yang ditawarkan, seharusnya anda pertimbangkan banyak perkara sebaiknya kaji selidik terlebih dahulu..agar tidak menyesal kemudian hari. Bagi sesiapa yang pernah mendapat panggilan daripada nombor ini bolehlah kongsi pengalaman anda di ruangan komen supaya dapat memberi manfaat pada orang lain.

Sila kongsikan artikel ini sekiranya bermanfaat. Sekian Wassalam.

Continue Reading

Dapat Call Daripada Bank Islam Nombor 03-2023-3800 – Promote Plan Perlindungan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali saya nak kongsikan sedikit pengalaman apabila telah dapat panggilan daripada telemarketer seperti nombor ini 03-20233800. Pada 18 Julai 2017 jam 2.44 pm saya dapat panggilan dengan memperkenalkan dirinya sebagai Omar promote pakej perlindungan sebanyak RM27.00 sebulan.

Panggilan disambut baik dan menyatakan bahawa ada related dengan bank islam kerana saya adalah pengguna setia yang memakai kad debit bank islam dan saya juga terpilih mendapat offer yang jarang – jarang orang lain dapat. Huhuhu… macam menarik je kan…

Dalam hati terus terkata ni mesti insurans ni…nak promote jelah tuh..huhuhu…diam tanpa terkata apa – apa biar je si telemarketer tu cerita…jika saya dapat call daripada nombor 03-xxxx xxxx camni saya akan kata tidak berminat…jika diaorang kata takpe saya nak minta masa untuk explain sedikit berkenaan offer tu saya bagi je.. tetapi last sekali saya akan kata tak berminat. Insya Allah diaorang pun akan faham sememangnya alasannya adalah sukar untuk dipercayai melalui talian…

Yeaaa meraka ada maklumat kita seperti nombor telefon, IC dan Nama Penuh…IC mungkin pihak third party bagi tak penuh tetapi nombor telefon dan nama mesti sama sebab dalam mana – mana form yang anda beli atau signup sesuatu seperti buka akaun bank, kad kredit, kad debit kat dalam borang tu dah mention pihak bank dibenarkan memberi maklumat pada third party.. So korang nak marah pun tak guna sebab korang sendiri yang sign dan agree dalam borang tuh…

So.. solution nya senang je..korang jangan gelabah bila dapat call seperti ini daripada telemarketer..layan je…dan kalau boleh dari awal – awal lagi cakap maaf saya tak berminat dengan produk yang nak dioffer..kalau dia nak cerita jugak boleh terpulang pada anda tetapi harus diingat last sekali diaorang akan guna ayat “close sale” contohnya encik berminat, encik nak ambik pakej yang mana, encik setuju dengan pakej ini..di sini ramai yang tersangkut..sebaiknya anda tanam terus dalam minda anda siap siap..maaf saya tidak berminat.. Insya Allah perbualan tersebut tidak tegang urat dan marah – marah…macam dalam video yang tersebar kat youtube kan…

So layanlah panggilan elok – elok nak kata scam tu tak juga sebab diaorang pun nak promote produk mereka juga…okeh…

Continue Reading

Kisah Saya Pilih Kredit Kad yang Terbaik

Images Sources: web ringgit plus

Assalamualaikum semua, semoga anda semua dalam keadaan bahagia sentiasa.

Kali ini saya nak kongsikan kisah bagaimana saya nak buat perbezaan dalam pemilihan kredit kad yang terbaik.

Saya sebenarnya tak pernah melanggan mana – mana kredit kad kecuali pada awal tahun 2017 terdapat seorang prmoter cuba approach wife saya supaya apply kredit kad satu.

Bila dimaklumkan oleh isteri saya, bahawa promoter tu sungguh sungguh minta tolong so dia terbuka hati bantu promoter tersebut, saya pun keluarkanlah kad pengenalan. Biasalah kami ni bila tengok muka kesian tak boleh kalau tak bantu lagi – lagi kalau mereka jenis mencari rezeki mengikut cara tersebut.

Apa lagi promoter tu cubalah untuk dapatkan data melalui satu mesin khas. Cucuk je ic terus boleh keluar salinan ic dan EPF statement dengan mudahnya selepas letak cap jari. Canggih sungguh sekarang dan tak perlu nak kena photostat ic dan pergi mana – mana kiosk EPF untuk dapatkan statement. Senang bukan jadi promoter credit card nih…Yang mencabar nak dapatkan customer yang macam kami jelah bukan semua. Kami pun bukan nak sangat pun kredit kad tuh.. just nak gift dan tolong mereka jer.. at least adalah sales sikitkan…baru semangat…

Kad yang mohon adalah Kredit Kad UOB…tunggu punya tunggu dapat surat dikatakan tidak approve..alamak pasai per pulak tak approve…yang wife saya pulak approve wal hal dia punya komitment lagi banyak. Adoiyaaa….

Agak sayalah mungkin saya punya tak approve disebabkan tiada sebarang komitment. Maklumlah bank pun nak tengok kita ni customer yang macamana sebelum diberi kredit kad atau pinjaman..sebab apa..sebab mereka nak tengok trend kita bayar bulanan kepada bank. Walaupun komitment banyak tapi maintain bayar setiap bulan bank lagi suka customer camtu.

Bila saya terbaca satu buku dan servey hasil perbualan dengan kawan – kawan bahawa kredit kad ni bagus sebenarnya jika kita pandai guna, sebab kita boleh jimat dan memudahkan hidup kita malah ada sesetengah kredit kad boleh bagi cash  back jika kita spend kat tempat tertentu.

Sebagai contohlah saya telah buat servey untuk apply kredit kad baru hasil hasutan kawan – kawan yang dikatakan postif jugaklah…Saya terjumpa satu web yang sangat bagus untuk buat perbandingan jika anda semua teringin untuk dapatkan kredit kad. Di mana tuh…website offcial bank masing masing ke…ermm itu satu…laman yang dimaksudkan adalah https://ringgitplus.com/en/credit-card

Anda semua tengoklah kat pautan di atas. Memang menarik jika nak tahu details pasal kredit kad dan maklumat yang diberi adalah cukup untuk anda buat pilihan yang tepat berdasarkan keperluan anda.

Saya tertarik dengan satu kad contohnya adalah Kredit Kad Maybank Islamic Petronas Ikhwan Visa. Boleh pilih Platinum atau Gold ikut kemampuan dan kelayakan yang ditetapkan. Apa yang menarik adalah islamic, cash back 8% untuk petronas on weekend dan free annual fee. So ini sangat membantu golongan tertentu yang selalu guna kereta hanya untuk weekend sahaja macam saya.

Saya fikir ini yang terbaik bagi saya, ada yang dicadangkan bagus oleh korang sila komen manalah tahu bagus untuk orang lain sekali dan sama – sama mendapat manfaat.

So saya akan cuba apply kredit kad ini untuk kegunaan semasa saya..semoga bermanfaat perkongsian kisah saya dalam pemilihan kredit card kali ini.

Mohon kongsikan artikel ini untuk kawan – kawan yang lain.

Continue Reading

Siap Sudah Kemaskini Theme Blogspot Nurulhayati Ramli

Alhamdulillah segala puji bagi Allah Tuhan sekian alam.

Dengan izin Allah swt dapat juga saya kemaskini atau orang panggil make up blogspot dengan menukar theme yang lebih cun melecun untuk blog www.nurulhayatiramli.blogspot.com .

Blog ini adalah blog perkongsian aktiviti kehidupan seharian dan juga tips untuk ibu – ibu terutamanya ibu mengandung mengikut perspektif dan pengalaman pemilik blog.

So saya harap sesiapa atau khasnya ibu – ibu diluar sana follow lah blog tersebut untuk mendapat sebarang info berkaitan keibuan.

Pemilik blog adalah isteri saya sendiri yang bernama Nurulhayati dan juga salah seorang team member confinement helper. Insya Allah beliau akan cuba memberi info yang menarik dan berguna untuk pembaca. Mohon beri sokongan untuk menambah semangat beliau dalam memperuntukkan masa bagi perkongsian ilmu melalui platform blog tersebut.

Selain itu, anda semua juga sekiranya berminat untuk buat blog tetapi tidak pandai untuk menukar theme yang menarik bolehlah komen dan maklumkan pada saya Insya Allah saya akan membantu. Harus diingat caj akan dikenakan tetapi mengikut budibicara saya dan kelapangan masa yang saya ada.

Insya Allah mudah – mudahan post kali ini membantu pembaca semua. Sila kongsi pada kawan – kawan yeaaa. Terima Kasih.

Continue Reading

Bermulanya Sebuah Blog Peribadi – mohdzaki.com

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah…

Syukur kepada Allah swt akhirnya blog peribadi ini berjaya juga saya tulis dan update mudah – mudahan saya diberi kekuatan untuk terus menulis dan berkongsi dengan semua pembaca blog ini.

Mohon semua doakan saya terus menerus diberi kekuatan untuk terus berkongsi dan diberikan kesihatan yang berpanjangan. Amin…

Sejak sekian lama saya menanam cita – cita untuk mewujudkan blog peribadi dan menjadikannya sebagai satu medium yang mana saya boleh berkongsi dengan semua orang sama ada kepada orang yang saya kenal atau tidak.

Di dalam blog ini saya akan kongsikan segala kisah saya, idea, bisnes atau apa – apa sahaja perkongsian yang menarik untuk dijadikan panduan, rujukan atau apa – apa manfaat yang baik, Insya Allah. Tidak pernah terlewat bagi suatu permulaan sebagai contoh: Obama retired at 55 tetapi Donald Trump bermula pada umur 70 sebagai Presiden Amerika. Itulah lumrah kehidupan…

Jom kenali saya melalui link about me.

Sekian Wassalam.

Continue Reading