Buat Duit Dengan Facebook Instant Article

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Alhamdulillah semoga kalian semua sihat sejahtera dan sentiasa berada dalam lingkungan kasih sayang Allah swt pencipta sekalian Alam.

Kali ini saya ingin kongsikan pada anda semua berkenaan peluang yang mana semua orang harus dan sepatutnya tahu cara mudah untuk mendapatkan sumber pendapatan tambahan yang sangat mudah melalui platform facebook. Bagaimana cara untuk mendapatkan pendapatan melalui facebook ini???? Ini persoalan yang sering ditanya oleh orang ramai di luar sana. 

Dari dulu seperti yang kita tahu, facebook hanya menyediakan platform media untuk bersosial secara percuma dan apabila pelbagai fungsi telah ditambah dari masa ke semasa sudah pasti akan memberi pulangan pendapatan kepada syarikat facebook itu sendiri. Marzukeberg bukannya orang tak bijak, pasti dia pun nak juga pulangan pendapatan.

Pada tahun 2016 Facebook telah menyediakan peluang bagi setiap orang untuk membuat duit dengan platform instant article di mana seseorang itu akan dibayar apabila anda menyediakan artikel di blog blogger mahupun blog wordpress. Artikel yang telah diluluskan oleh facebook akan keluar iklan berbayar dan daripada hasil pengiklanan tersebut anda akan mendapat duit terus ke akaun bank anda.

Langkah mudah untuk memulakan pendaftaran instant article ini adalah anda harus mempunyai dua perkara utama berikut:

  1. Fan Page facebook: iaitu anda harus create page yang sesuai dengan blog anda akan gunakan contoh: “InfoSihat2uu
  2. Blog: Blog yang bagus adalah blog wordpress kerana ia mempunyai plugin yang akan automasikan code instant article itu dimasukkan, anda hanya post sahaja ke fanpage apabila diluluskan. Blog wordpress ini adalah domain berbayar dan hosting diperlukan budget adalah dalam lingkungan RM150.00 untuk permulaan. Domain boleh beli di namecheap.com atau anda boleh terus beli melalui jomhosting.net termasuk dengan hosting tanpa perlu fikir hosting provider yang lain. Contoh blog wordpress adalah: www.infosihat2uu.com
  3.  Awas!!!! Blogspot adalah tidak digalakkan melainkan anda seorang yang pro coding dan tahu kod – kod asas untuk memasukkan kod IA setiap kali ingin post artikel. 

Dah ada dua perkara asas tersebut barulah anda boleh fikir cara untuk pendaftaran. Sebelum membuat pendaftaran sila pastikan blog anda mempunyai sekurang – kurangnya 10 artikel yang sesuai kerana facebook akan tapis artikel sama ada sesuai ataupun tidak. Okeh cara pendaftaran akan saya kongsikan pada artikel akan datang. sebelum itu tengok luuu pendapatan permulaan saya bagi tempoh 8 hari secara sambilan sahaja.

Saya malu sebenarnya nak kongsi tetapi dengan hasrat ingin berkongsi buat anda semua bersemangat, kerana saya juga baru mencuba walaupun saya sudah tahu lama platform Instant Article ini boleh menjana sumber pendapatan sampingan, itulah hakikatnya sekiranya kita tak mencuba kita tak tahukan..takkan nak tengok je orang lain buat duit kita habiskan duit je.. dah tahu apa lagi buat jelah bukannya ambik masa yang lama dalam menyediakan artikel dan post artikel ke page. Benda ni satu je kena rajin share artikel yang dah diluluskan oleh facebook..tak rajin macam saya ni tu yang income tak banyak..Hahahaha….

Apa pun korang sediakan dulu dua benda asas tu iaitu page dan blog wordpress, Insya Allah saya akan kongsikan cara untuk daftar instant artikel step by step. Okeh. Sila share artikel ini sekiranya bermanfaat. Sekian Wassalam.

Continue Reading

Cara Mudah Daftar Facebook Instant Article

Assalamualaikum dan salam sejahtera.  Moga sahabat pembaca semua sihat sentiasa.

Seperti yang dimaklumkan dalam entri yang lepas, saya akan tulis berkenaan cara atau langkah mudah untuk daftar Facebook Instant Articles. Apa yang perlu sebelum pendaftaran dibuat adalah :

1. Anda perlu ada domain sendiri yang mana boleh dibeli di namecheap.com atau jomhosting.net , nama domain terpulang pada diri anda sendiri, nak pilih .com, .org, .net, atau sebagainya ikut kesesuaian artikel dan budget masing – masing kerana harga domain adalah berbeza – beza.

2. Seterusnya anda perlu buat fanpage, pergi ke facebook profile dan klik icon kanan sekali akan keluar seperti di bawah, klik create fanpage anda.

Sahabat semua boleh pilih page kategori apa mengikut domain yang digunakan sebagai contoh sekiranya anda buat blog hiburan boleh pilih entertainment, kalau nak branding diri sendiri dengan domain nama sendiri boleh pilih public figure walaupun belum famous lagi atau sebagainya terpulang pada citarasa sendiri.

3. Selepas dah ada kesemua itu, sila pastikan blog anda semua mempunyai artikel lebih daripada 10 artikel barulah layak untuk mohon instant article. Seterusnya adalah ikut langkah – langkah di bawah.

4. Pergi ke https://instantarticles.fb.com  kalau rajin nak baca boleh baca kerana ada terms and condition yang telah ditetapkan oleh fb untuk elak salah guna, kalau tak tahu itu salah sendiri sebab tak nak baca. okeh. kalau tak rajin baca terus klik signup dan anda akan di bawa terus ke page seperti ini..

5. Pilih fanpage yang anda buat tadi dan terus tick By proceeding, you agree to the Instant Articles Terms. dan Klik Access Instant Article Tools. Terus keluar popup Next Steps. klik sahaja continue.

6. Bila dah klik continue anda akan dibawa ke ruangan seperti di bawah.

7. Seterusnya claim domain anda, pergi ke Connect your Site dan masukkan domain anda contoh: www.infosihat2uu.com atau

masukkan http://infosihat2uu.com lihat contoh di bawah jika tidak pasti..folow je sebijik okeh…insya Allah mesti boleh punya….

8. Seterusnya pergi kat production RSS Feed korang masukkan link seperti di bawah http://www.namadomainanda.com/feed/instant-article/ seterusnya klik save.

9. Sebelum ke next step korang perlu masukkan logo dalam bahagian Style seperti di bawah,

Klik pada Add Style dan pilih Logo dan Choose Logo file saiz  690 x 132. pastikan saiz yang tepat..klik save.

10. Seterusnya korang mesti install  Instant Articles plugin for WordPress , pergi login akaun blog korang pastu pergi ke dashboad dan klik pada new plugin, klik pada upload jika anda download atau klik search keyword “instant article” akan keluar seperti di bawah dan terus klik install dan activate.

11. Setelah selesai install dan activate anda boleh copy dan masukkan facebook page ID dan klik save . Lihat gambar di bawah:

12. Setelah klik save tunggu seberapa ketika artikel dalam blog anda akan dimasukkan dalam page secara automatik di ruangan article production. Nak tengok macamana? pergi ke fanpage dan klik ada Publishing Tools dan klik pada Production Article akan keluar senarai artikel seperti di bawah.

Sekiranya semua artikel tiada warna kuning atau merah itu menandakan artikel anda sesuai untuk digunakan untuk submit review oleh pihak facebook team. Setelah kesemua  10 artikel dah masuk dalam production article, secara automatik akan keluar butang Submit for Review. Jika dah keluar klik sahaja submit dan tunggu dalam tempoh tiga hari bekerja atau jika facebook team rajin sehari sudah dapat keputusan.

13. Seterusnya setelah dapat keputusan approve to publish Instant Articles anda boleh publish artikel 

Alhamdulillah sekiranya anda telah capai ke tahap ini… Anda dah terus boleh cuba copy link artikel di blog dan post dalam fanpage dan cuba view dengan akaun facebook lain jika ada tanda flash kira dah jadi instant artikel jika tak mesti some thing wrong. Pastikan iklan juga akan keluar jika tidak pasti something wrong.

14. Okeh seterusnya langkah untuk masukkan payout information. Pergi ke ruangan Audience Network tick dan terus klik Get Starterd.

 

Audience Network
Monetise your Instant Articles with ads from Facebook’s Audience Network.

 

15. Seterusnya korang akan di bawa page untuk submit apps.. setelah submit approve barulah boleh pergi ke payout dan masukkan maklumat pembayaran seperti Nama, Ic Number, Alamat, Bank akaun dan juga perlu masukkan  swiff code bank masing masing. “maaf kali ini tiada gambar huhuhu…” STOP!!!!!! Maafkan saya kerana setakat ini sahaja saya boleh kongsikan. Okeh…

Saya berharap semoga perkongsian ini sangat berguna buat korang cuma ada beberapa maklumat teknikal lain yang tak dapat nak dimasukkan dalam post kali ini kerana terlalu panjang dan banyak gambar, jika difikirkan balik baik buat video lagi senang korang nak tengok dalam masa beberapa minit sahaja. Jika korang masih tak faham sebaiknya search sahaja guna youtube channel. Saya tak buat video disebabkan channel akaun personel saya dah kena banned/ suspend oleh youtube. Disebabkan itulah saya cuba buat dalam bentuk penulisan namum agak sukar untuk diceritakan untuk cover part Payout dan masukkan code ads ke dalam blog plugin untuk mejadikan artikel blog keluar iklan lebih banyak.

Kalau korang nak tahu juga macamana nak masukkan payout dan code ads di blog korang boleh komen, Insya Allah saya akan cuba bantu, jika tiada ibarat sahaja anda semua sudah boleh buat sendiri dan tahu melalui sumber – sumber lain yang lebih banyak di luar sana. Sekiranya inginkan dalam bentuk video juga, boleh tinggalkan komen, Insya Allah saya cuba membantu dalam post yang berikutnya.

Walau bagaimanapun terima kasih kerana sudi membaca dan menjadikan post ini sebagai rujukan untuk pendaftaran instant artikel cuma saya nak nak buat penafian bahawa contoh blog yang digunakan adalah bukan blog saya sendiri tetapi blog kawan dan saya hanya tolong setupkan sahaja dan diberi akses dalam fanpage dan juga blog. Nak minta saya setup boleh tetapi ada pengerasnya… Area Kajang, Bangi, Cyberjaya dan Putrajaya boleh roger. OK….

Apa yang penting dalam menjana pendapatan melalui instant artikel adalah, buat artikel yang bermanfaat dan disukai ramai dan selebihnya tidak bercanggah dengan agama Islam kita. Okeh.

Akhir kata saya doakan semoga anda semua berjaya dalam menjana pendapatan sampingan dengan instant article ini. Sekian Wassalam. Harap kongsikan artikel ini sekiranya bermanfaat. Wallahualam.

 

Continue Reading

Cara Mudah Redirect Blogger ke Domain.com dengan Namecheap

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali ini saya ingin kongsikan dengan anda semua cara mudah redirect blog yang menggunakan platform blogger kepada domain name anda sendiri. Tetapi cara yang saya ingin kongsikan hanyalah untuk pembeli domain melalui namecheap.com sahaja. Kalau korang nak beli kat namecheap.com saya sarankan pembayaran dibuat menggunakan paypal lagi mudah. Kalau nak guna visa/ mastercard pastikan aktif dulu untuk online transaksi kalau tak pasti tidak lepas punya.

Okeh sekiranya korang dah beli domain name anda sendiri sebagai contohnya saya dah beli untuk isteri saya domain name www.nurulhayati.com . Blog yang dibina menggunakan platform blogger.com beliau ada www.nurulhayatiramli.blogspot.com dan saya akan redirect kepada www.nurulhayati.com.

Langkah pertama adalah login akaun namecheap.com anda dan terus ke dashboad dan pilih domain yang anda dah beli klik pada butang “Manage” seperti gambar di bawah.

Sebelum anda klik butang manage jangan lupa pergi dekat blogger.com

Klik dekat basic setting dan korang akan nampak Publishing dan terus klik pada + Setup a 3rd party URL for your blog – Point your own registered URL to your blog.  akan keluar seperti di bawah, taip domain yang korang nak redirect kan ke domain name anda sendiri sebagai contoh saya punya adalah www.nurulhayati.com

Selepas korang masukkan domain name anda…klik save akan terus keluar tulisan dan korang copy masukkan tulisan tu seperti gambar di bawah pada akaun namecheap.com anda. Follow je sebiji kedudukan macam Type tu pilih CNAME Record, Host dan value tu copy yang dekat redirect domain susun ikut seperti di bawah. TTL pilih 5 minit pastu klik save.

Selamat Insya Allah menjadi. Mudah jekan bukan susah pun, nilah cara mudah nak bina blog domain name.com tetapi redirect melalui content dan host blogger.com. Kenapa bagus pakai hosted blogger.com adalah kerana blogspot blogger mesra seo dan kepunyaan google. Dari segi bandwith unlimited google punya…View banyak pun jangan risau insya Allah tak slow down punya bila buka blog. Template pun banyak cuma kena pandai code editing sikit Insya Allah blog boleh setup jadi cun melecun punya.

Okeh perkongsian kali ini semoga korang semua mendapat manfaaat, Insya Allah sekiranya anda rasa bagus dan bermanfaat boleh share dengan kawan – kawan anda. Sekian Wassalam.

Continue Reading

Pernah Dapat Call Scam daripada Nombor +01

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

 

Kali ini saya ingin kongsikan panggilan scammer yang ingin memperdayakan sesiapa yang leka dan mudah terpengaruh dengan tipu daya mereka. Taktik yang mereka gunakan adalah mendail pemilik – pemilik nombor dalam senarai mereka dengan menggunakan nombor +01 di mana bila kita angkat suara operator akan bercakap dengan memaklumkan bahawa kita mempunyai tunggakan hutang dengan pihak Bank. Sebagai contoh semasa saya angkat nombor tersebut maklumkan saya ada tunggakan dengan pihak AMBANK. 

Mereka minta kita call pihak bank dengan nombor yang diberikan untuk mengetahui dengan lebih lanjut, dari situlah bermulanya drama yang telah dirancang oleh pihak scammer. Tetapi saya dah sedar akan taktik scammer so saya tak layan dan hanya dengar apa yang opeator tu maklumkan. Dari siniilah tanpa sedar mereka akan menyatakan kita terlibat dalam kes jenayah dan melibatkan polis di sesuatu kawasan. Kena call pihak polis pulak dan untuk pastikan semua maklumat kita selamat dan kita perlu transfer duit daripada setiap akaun bank kita ke suatu akaun khas yang disediakan oleh pihak bank yang dimaklumkan atau mungkin untuk selesaikan kes dengan mudah kita perlu bayarkan pada mereka.

Dari situlah mereka akan dapat duit daripada mangsa, sebagai contoh boleh baca kes kawan saya yang hampir – hampir terkena dengan pihak scammer ini.

Kalau dah dapat panggilan tersebut dan terangkat panggilan seperti di atas cepat – cepat buat laporan polis untuk mengelak sebarang kejadian yang tidak diduga pada masa hadapan.

 

 

Sila sharekan perkongsian ini semoga dapat membantu lebih ramai lagi terutamanya rakyat malaysia sedar dan terselamat daripada scammer yang semakin berleluasa.

Continue Reading

Dapat Call Daripada Nombor 03-2726 1257 – Promote Plan Haji dan Umrah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pada jam 12.38pm 10 Oktober 2017 (selasa) tetiba je dapat panggilan daripada nombor 03-2726 1257 atau 0327261257. Saya dengan ringan tangannya terus pick up dan menjawab panggilan tersebut katanya mewakili daripada Bank Islam. Diperkenalkan diri nama sekian dan ingin bercakap dengan saya, biasalah diaorang akan tanya kita kerja apa, dah kahwin ke belum, umur berapa dan selepas itu mereka akan memberi maklumat berkenaan plan Haji dan Umrah khas untuk pengguna Bank Islam yang mana benefitnya boleh dimasukkan dalam akaun bank atau tabung haji.

Saya dengar je apa yang diceritakan tetapi dalam hati masih belum faham apa yang sebenarnya ingin disampaikan, nak tanya lebih – lebih nantikan tersangkut pulak dengan godaan ayat – ayat manis mereka. Katanya dapat manfaat sekian – sekian dan sekiranya kita mati boleh dibuat haji badal bla..bla..blaa.., Haji Badal ni dibuat oleh orang lain sekiranya kita meninggal dunia dan mereka semua akan uruskan oleh mereka tanpa sebarang duit lain.

Last sekali part yang paling mereka tunggu – tunggu…iaitu sebelum mereka nak close sale macam biasalah mereka akan tanya kita punya tahap kesihatan..Saya cakaplah Wallahu a’lam so far Alhamdulillah sihat lagi tiada sebarang penyakit. Tetapi baru – baru ni saya ada buat pemeriksaan kesihatan dan dimaklumkan oleh Dr. tahap kolestrol saya tinggi…..”senyap” sekejap…Tiba – tiba diberitahu bahawa plan ini adalah tidak sesuai dengan En. Insya Allah sekiranya kita ada plan yang bagus dengan sesuai kita akan hubungi en. semula yeaa.. Terima Kasih Assalamualaikum…

Apa lagi habislah ceritanya…Apa yang nak disampaikan oleh saya adalah…apa – apa pun plan diaorang adalah profit oriented di mana mesti untuk kepentingan diaorang sahaja sekiranya nampak akan kerugian sikit sahaja mereka sudah tak bagi tawaran, macam saya maklumkan bahawa tahap kolestrol saya tinggi dan boleh diusahakan lagi untuk kembali kepada normal namun mereka tidak ingin mengambil risiko untuk tawarkan produk mereka kepada pelanggan yang bakal merugikan mereka. Faham..Sebab mereka profit oriented dan setiap plan mereka adalah untuk keuntungan pihak mereka semata – mata.

Oleh itu, sekiranya anda ingin memilih plan yang ditawarkan, seharusnya anda pertimbangkan banyak perkara sebaiknya kaji selidik terlebih dahulu..agar tidak menyesal kemudian hari. Bagi sesiapa yang pernah mendapat panggilan daripada nombor ini bolehlah kongsi pengalaman anda di ruangan komen supaya dapat memberi manfaat pada orang lain.

Sila kongsikan artikel ini sekiranya bermanfaat. Sekian Wassalam.

Continue Reading

Dapat Call Daripada Bank Islam Nombor 03-2023-3800 – Promote Plan Perlindungan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali saya nak kongsikan sedikit pengalaman apabila telah dapat panggilan daripada telemarketer seperti nombor ini 03-20233800. Pada 18 Julai 2017 jam 2.44 pm saya dapat panggilan dengan memperkenalkan dirinya sebagai Omar promote pakej perlindungan sebanyak RM27.00 sebulan.

Panggilan disambut baik dan menyatakan bahawa ada related dengan bank islam kerana saya adalah pengguna setia yang memakai kad debit bank islam dan saya juga terpilih mendapat offer yang jarang – jarang orang lain dapat. Huhuhu… macam menarik je kan…

Dalam hati terus terkata ni mesti insurans ni…nak promote jelah tuh..huhuhu…diam tanpa terkata apa – apa biar je si telemarketer tu cerita…jika saya dapat call daripada nombor 03-xxxx xxxx camni saya akan kata tidak berminat…jika diaorang kata takpe saya nak minta masa untuk explain sedikit berkenaan offer tu saya bagi je.. tetapi last sekali saya akan kata tak berminat. Insya Allah diaorang pun akan faham sememangnya alasannya adalah sukar untuk dipercayai melalui talian…

Yeaaa meraka ada maklumat kita seperti nombor telefon, IC dan Nama Penuh…IC mungkin pihak third party bagi tak penuh tetapi nombor telefon dan nama mesti sama sebab dalam mana – mana form yang anda beli atau signup sesuatu seperti buka akaun bank, kad kredit, kad debit kat dalam borang tu dah mention pihak bank dibenarkan memberi maklumat pada third party.. So korang nak marah pun tak guna sebab korang sendiri yang sign dan agree dalam borang tuh…

So.. solution nya senang je..korang jangan gelabah bila dapat call seperti ini daripada telemarketer..layan je…dan kalau boleh dari awal – awal lagi cakap maaf saya tak berminat dengan produk yang nak dioffer..kalau dia nak cerita jugak boleh terpulang pada anda tetapi harus diingat last sekali diaorang akan guna ayat “close sale” contohnya encik berminat, encik nak ambik pakej yang mana, encik setuju dengan pakej ini..di sini ramai yang tersangkut..sebaiknya anda tanam terus dalam minda anda siap siap..maaf saya tidak berminat.. Insya Allah perbualan tersebut tidak tegang urat dan marah – marah…macam dalam video yang tersebar kat youtube kan…

So layanlah panggilan elok – elok nak kata scam tu tak juga sebab diaorang pun nak promote produk mereka juga…okeh…

Continue Reading

Kisah Saya Pilih Kredit Kad yang Terbaik

Images Sources: web ringgit plus

Assalamualaikum semua, semoga anda semua dalam keadaan bahagia sentiasa.

Kali ini saya nak kongsikan kisah bagaimana saya nak buat perbezaan dalam pemilihan kredit kad yang terbaik.

Saya sebenarnya tak pernah melanggan mana – mana kredit kad kecuali pada awal tahun 2017 terdapat seorang prmoter cuba approach wife saya supaya apply kredit kad satu.

Bila dimaklumkan oleh isteri saya, bahawa promoter tu sungguh sungguh minta tolong so dia terbuka hati bantu promoter tersebut, saya pun keluarkanlah kad pengenalan. Biasalah kami ni bila tengok muka kesian tak boleh kalau tak bantu lagi – lagi kalau mereka jenis mencari rezeki mengikut cara tersebut.

Apa lagi promoter tu cubalah untuk dapatkan data melalui satu mesin khas. Cucuk je ic terus boleh keluar salinan ic dan EPF statement dengan mudahnya selepas letak cap jari. Canggih sungguh sekarang dan tak perlu nak kena photostat ic dan pergi mana – mana kiosk EPF untuk dapatkan statement. Senang bukan jadi promoter credit card nih…Yang mencabar nak dapatkan customer yang macam kami jelah bukan semua. Kami pun bukan nak sangat pun kredit kad tuh.. just nak gift dan tolong mereka jer.. at least adalah sales sikitkan…baru semangat…

Kad yang mohon adalah Kredit Kad UOB…tunggu punya tunggu dapat surat dikatakan tidak approve..alamak pasai per pulak tak approve…yang wife saya pulak approve wal hal dia punya komitment lagi banyak. Adoiyaaa….

Agak sayalah mungkin saya punya tak approve disebabkan tiada sebarang komitment. Maklumlah bank pun nak tengok kita ni customer yang macamana sebelum diberi kredit kad atau pinjaman..sebab apa..sebab mereka nak tengok trend kita bayar bulanan kepada bank. Walaupun komitment banyak tapi maintain bayar setiap bulan bank lagi suka customer camtu.

Bila saya terbaca satu buku dan servey hasil perbualan dengan kawan – kawan bahawa kredit kad ni bagus sebenarnya jika kita pandai guna, sebab kita boleh jimat dan memudahkan hidup kita malah ada sesetengah kredit kad boleh bagi cash  back jika kita spend kat tempat tertentu.

Sebagai contohlah saya telah buat servey untuk apply kredit kad baru hasil hasutan kawan – kawan yang dikatakan postif jugaklah…Saya terjumpa satu web yang sangat bagus untuk buat perbandingan jika anda semua teringin untuk dapatkan kredit kad. Di mana tuh…website offcial bank masing masing ke…ermm itu satu…laman yang dimaksudkan adalah https://ringgitplus.com/en/credit-card

Anda semua tengoklah kat pautan di atas. Memang menarik jika nak tahu details pasal kredit kad dan maklumat yang diberi adalah cukup untuk anda buat pilihan yang tepat berdasarkan keperluan anda.

Saya tertarik dengan satu kad contohnya adalah Kredit Kad Maybank Islamic Petronas Ikhwan Visa. Boleh pilih Platinum atau Gold ikut kemampuan dan kelayakan yang ditetapkan. Apa yang menarik adalah islamic, cash back 8% untuk petronas on weekend dan free annual fee. So ini sangat membantu golongan tertentu yang selalu guna kereta hanya untuk weekend sahaja macam saya.

Saya fikir ini yang terbaik bagi saya, ada yang dicadangkan bagus oleh korang sila komen manalah tahu bagus untuk orang lain sekali dan sama – sama mendapat manfaat.

So saya akan cuba apply kredit kad ini untuk kegunaan semasa saya..semoga bermanfaat perkongsian kisah saya dalam pemilihan kredit card kali ini.

Mohon kongsikan artikel ini untuk kawan – kawan yang lain.

Continue Reading

Siap Sudah Kemaskini Theme Blogspot Nurulhayati Ramli

Alhamdulillah segala puji bagi Allah Tuhan sekian alam.

Dengan izin Allah swt dapat juga saya kemaskini atau orang panggil make up blogspot dengan menukar theme yang lebih cun melecun untuk blog www.nurulhayatiramli.blogspot.com .

Blog ini adalah blog perkongsian aktiviti kehidupan seharian dan juga tips untuk ibu – ibu terutamanya ibu mengandung mengikut perspektif dan pengalaman pemilik blog.

So saya harap sesiapa atau khasnya ibu – ibu diluar sana follow lah blog tersebut untuk mendapat sebarang info berkaitan keibuan.

Pemilik blog adalah isteri saya sendiri yang bernama Nurulhayati dan juga salah seorang team member confinement helper. Insya Allah beliau akan cuba memberi info yang menarik dan berguna untuk pembaca. Mohon beri sokongan untuk menambah semangat beliau dalam memperuntukkan masa bagi perkongsian ilmu melalui platform blog tersebut.

Selain itu, anda semua juga sekiranya berminat untuk buat blog tetapi tidak pandai untuk menukar theme yang menarik bolehlah komen dan maklumkan pada saya Insya Allah saya akan membantu. Harus diingat caj akan dikenakan tetapi mengikut budibicara saya dan kelapangan masa yang saya ada.

Insya Allah mudah – mudahan post kali ini membantu pembaca semua. Sila kongsi pada kawan – kawan yeaaa. Terima Kasih.

Continue Reading

Bermulanya Sebuah Blog Peribadi – mohdzaki.com

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah…

Syukur kepada Allah swt akhirnya blog peribadi ini berjaya juga saya tulis dan update mudah – mudahan saya diberi kekuatan untuk terus menulis dan berkongsi dengan semua pembaca blog ini.

Mohon semua doakan saya terus menerus diberi kekuatan untuk terus berkongsi dan diberikan kesihatan yang berpanjangan. Amin…

Sejak sekian lama saya menanam cita – cita untuk mewujudkan blog peribadi dan menjadikannya sebagai satu medium yang mana saya boleh berkongsi dengan semua orang sama ada kepada orang yang saya kenal atau tidak.

Di dalam blog ini saya akan kongsikan segala kisah saya, idea, bisnes atau apa – apa sahaja perkongsian yang menarik untuk dijadikan panduan, rujukan atau apa – apa manfaat yang baik, Insya Allah. Tidak pernah terlewat bagi suatu permulaan sebagai contoh: Obama retired at 55 tetapi Donald Trump bermula pada umur 70 sebagai Presiden Amerika. Itulah lumrah kehidupan…

Jom kenali saya melalui link about me.

Sekian Wassalam.

Continue Reading