Dapat Call Daripada Bank Islam Nombor 03-2023-3800 – Promote Plan Perlindungan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali saya nak kongsikan sedikit pengalaman apabila telah dapat panggilan daripada telemarketer seperti nombor ini 03-20233800. Pada 18 Julai 2017 jam 2.44 pm saya dapat panggilan dengan memperkenalkan dirinya sebagai Omar promote pakej perlindungan sebanyak RM27.00 sebulan.

Panggilan disambut baik dan menyatakan bahawa ada related dengan bank islam kerana saya adalah pengguna setia yang memakai kad debit bank islam dan saya juga terpilih mendapat offer yang jarang – jarang orang lain dapat. Huhuhu… macam menarik je kan…

Dalam hati terus terkata ni mesti insurans ni…nak promote jelah tuh..huhuhu…diam tanpa terkata apa – apa biar je si telemarketer tu cerita…jika saya dapat call daripada nombor 03-xxxx xxxx camni saya akan kata tidak berminat…jika diaorang kata takpe saya nak minta masa untuk explain sedikit berkenaan offer tu saya bagi je.. tetapi last sekali saya akan kata tak berminat. Insya Allah diaorang pun akan faham sememangnya alasannya adalah sukar untuk dipercayai melalui talian…

Yeaaa meraka ada maklumat kita seperti nombor telefon, IC dan Nama Penuh…IC mungkin pihak third party bagi tak penuh tetapi nombor telefon dan nama mesti sama sebab dalam mana – mana form yang anda beli atau signup sesuatu seperti buka akaun bank, kad kredit, kad debit kat dalam borang tu dah mention pihak bank dibenarkan memberi maklumat pada third party.. So korang nak marah pun tak guna sebab korang sendiri yang sign dan agree dalam borang tuh…

So.. solution nya senang je..korang jangan gelabah bila dapat call seperti ini daripada telemarketer..layan je…dan kalau boleh dari awal – awal lagi cakap maaf saya tak berminat dengan produk yang nak dioffer..kalau dia nak cerita jugak boleh terpulang pada anda tetapi harus diingat last sekali diaorang akan guna ayat “close sale” contohnya encik berminat, encik nak ambik pakej yang mana, encik setuju dengan pakej ini..di sini ramai yang tersangkut..sebaiknya anda tanam terus dalam minda anda siap siap..maaf saya tidak berminat.. Insya Allah perbualan tersebut tidak tegang urat dan marah – marah…macam dalam video yang tersebar kat youtube kan…

So layanlah panggilan elok – elok nak kata scam tu tak juga sebab diaorang pun nak promote produk mereka juga…okeh…

Continue Reading

Kisah Saya Pilih Kredit Kad yang Terbaik

Images Sources: web ringgit plus

Assalamualaikum semua, semoga anda semua dalam keadaan bahagia sentiasa.

Kali ini saya nak kongsikan kisah bagaimana saya nak buat perbezaan dalam pemilihan kredit kad yang terbaik.

Saya sebenarnya tak pernah melanggan mana – mana kredit kad kecuali pada awal tahun 2017 terdapat seorang prmoter cuba approach wife saya supaya apply kredit kad satu.

Bila dimaklumkan oleh isteri saya, bahawa promoter tu sungguh sungguh minta tolong so dia terbuka hati bantu promoter tersebut, saya pun keluarkanlah kad pengenalan. Biasalah kami ni bila tengok muka kesian tak boleh kalau tak bantu lagi – lagi kalau mereka jenis mencari rezeki mengikut cara tersebut.

Apa lagi promoter tu cubalah untuk dapatkan data melalui satu mesin khas. Cucuk je ic terus boleh keluar salinan ic dan EPF statement dengan mudahnya selepas letak cap jari. Canggih sungguh sekarang dan tak perlu nak kena photostat ic dan pergi mana – mana kiosk EPF untuk dapatkan statement. Senang bukan jadi promoter credit card nih…Yang mencabar nak dapatkan customer yang macam kami jelah bukan semua. Kami pun bukan nak sangat pun kredit kad tuh.. just nak gift dan tolong mereka jer.. at least adalah sales sikitkan…baru semangat…

Kad yang mohon adalah Kredit Kad UOB…tunggu punya tunggu dapat surat dikatakan tidak approve..alamak pasai per pulak tak approve…yang wife saya pulak approve wal hal dia punya komitment lagi banyak. Adoiyaaa….

Agak sayalah mungkin saya punya tak approve disebabkan tiada sebarang komitment. Maklumlah bank pun nak tengok kita ni customer yang macamana sebelum diberi kredit kad atau pinjaman..sebab apa..sebab mereka nak tengok trend kita bayar bulanan kepada bank. Walaupun komitment banyak tapi maintain bayar setiap bulan bank lagi suka customer camtu.

Bila saya terbaca satu buku dan servey hasil perbualan dengan kawan – kawan bahawa kredit kad ni bagus sebenarnya jika kita pandai guna, sebab kita boleh jimat dan memudahkan hidup kita malah ada sesetengah kredit kad boleh bagi cash  back jika kita spend kat tempat tertentu.

Sebagai contohlah saya telah buat servey untuk apply kredit kad baru hasil hasutan kawan – kawan yang dikatakan postif jugaklah…Saya terjumpa satu web yang sangat bagus untuk buat perbandingan jika anda semua teringin untuk dapatkan kredit kad. Di mana tuh…website offcial bank masing masing ke…ermm itu satu…laman yang dimaksudkan adalah https://ringgitplus.com/en/credit-card

Anda semua tengoklah kat pautan di atas. Memang menarik jika nak tahu details pasal kredit kad dan maklumat yang diberi adalah cukup untuk anda buat pilihan yang tepat berdasarkan keperluan anda.

Saya tertarik dengan satu kad contohnya adalah Kredit Kad Maybank Islamic Petronas Ikhwan Visa. Boleh pilih Platinum atau Gold ikut kemampuan dan kelayakan yang ditetapkan. Apa yang menarik adalah islamic, cash back 8% untuk petronas on weekend dan free annual fee. So ini sangat membantu golongan tertentu yang selalu guna kereta hanya untuk weekend sahaja macam saya.

Saya fikir ini yang terbaik bagi saya, ada yang dicadangkan bagus oleh korang sila komen manalah tahu bagus untuk orang lain sekali dan sama – sama mendapat manfaat.

So saya akan cuba apply kredit kad ini untuk kegunaan semasa saya..semoga bermanfaat perkongsian kisah saya dalam pemilihan kredit card kali ini.

Mohon kongsikan artikel ini untuk kawan – kawan yang lain.

Continue Reading