Cara Letakkan Iklan Adsense di Bawah Tajuk Post Blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua semoga sihat sentiasa.

Kali ini saya ingin kongsikan berkenaan cara mudah untuk meletakkan kod iklan adsense di bawah tajuk artikel yang anda publishkan di blogspot platform blogger.com. Ramai blogger di luar sana menggunakan blogspot untuk menjana pendapatan kerana tidak perlukan apa – apa bayaran bulanan atau tahunan domain dan hosting. Oleh itu, kaedah masukkan iklan di bawah tajuk artikel blog adalah sangat penting buat korang semua.

Caranya mudah sahaja tetapi agak teknikal bagi sesiapa yang tidak tahu kerana perlu bermain dengan kod html untuk edit, search dan convert adsense punya kod iklan.

Maklumat ini adalah daripada pembacaan saya di blog mat selleh dan saya cuba buat dan alhamdulillah menjadi, apa salahnya saya kongsikan buat anda semua untuk memudahkan lebih ramai orang faham.

Langkah Pertama:

  1. Login masuk ke akaun Google Adsense anda.
  2. Klik pada bahagian “My Ads” dan buat “New Ad Unit”
  3. Taip nama unit dan pilih saiz iklan yang sesuai. Untuk saiz yang sesuai dengan keluasan iklan seperti 300×250 Medium Rectangle atau 336×280 Large Rectangle tetapi saya biasanya akan memilih responsive.
  4. Customize Ad Style anda yang sesuai dengan template dan klik simpan dan dapatkan code button.
  5. Selepas dapat kod anda perlu tukar kod itu kepada kod XTHML untuk disesuaikan dengan format blogger template. Anda boleh copy code dan convert gunakan http://html-to-xml-parser.blogspot.com    atau    https://www.bloggertipstricks.com/html-encoder-tool

 

Langkah Kedua:

  1. Pergi ke bahagian blogger dashboard >> Theme.
  2. Sebaiknya buat salinan atau backup tempate asal.
  3. Klik pada bahagian Edit HTML.
  4. Copy semua kod template dalam notepad dan cari kod dibawah. Atau terus search tanpa pindahkan ke notepad pun boleh juga cuma agak teknikal sedikit.
  5. Tekan Ctrl+F dan cari kod ayat <data:post.body/>. Kod ayat ini mungkin banyak dijumpai tetapi anda harus memilih yang ke dua.
  6.  Sekarang letakkan kod iklan anda di bawah kod ayat ini <data:post.body/> Contoh:

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>

         LETAKKAN KOD IKLAN ADSENSE ANDA DI SINI

</b:if>

  1. Gantikan ayat LETAKKAN KOD IKLAN ADSENSE ANDA DI SINI  dengan kod Iklan Adsense yang telah ditukarkan.
  2. Klik butang Save Theme.
  3. Selesai!!

Walau bagaimanapun anda kena cuba semak blog anda adakah iklan itu keluar seperti yang anda inginkan dan sesuai atau tidak kedudukannya. Jika tidak anda boleh ubah kod sama ada ingin diletakkan ditengah, kiri atau tepi dengan menggunakan kod seperti berikut.

Iklan adsense di blog anda akan keluar antara tajuk artikel dan kandungan artikel. Sekiranya dan tidak suka dengan kedudukan yang ditetapkan anda boleh ubah samada untuk di tengah, ke kanan ataupun ke kiri. Boleh cuba guna kod di bawah:

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>

<div align=”center“>

LETAKKAN KOD IKLAN ADSENSE ANDA DI SINI

</div>

</b:if>

Sekiranya anda inginkan iklan anda berada di sebelah kiri anda boleh gunakan kod di bawah:

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>

<div style=”float:left; margin:10px;”>

LETAKKAN KOD IKLAN ADSENSE ANDA DI SINI

</div>

</b:if>

Kebiasaannya meletakkan iklan di bawah tajuk artikel telalu banyak akan menampakkan seolah – olah spam dan tidak professional dan kebarangkalian boleh melanggar polisi adsense. Kemungkinan juga akaun adsense anda boleh ditarik balik oleh google. Sebaiknya anda gunalah kod di bawah untuk menampakkan jarak iklan anda dan lebih cantik.

<b:if cond=’data:post.isFirstPost’>

LETAKKAN KOD IKLAN ADSENSE ANDA DI SINI

</b:if>

Selamat mencuba dan sekiranya artikel ini bagus sila komen dan share semoga bermanfaat. Harus ingat risiko adalah tanggung sendiri.

Continue Reading

Pernah Dapat Call Scam daripada Nombor +01

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

 

Kali ini saya ingin kongsikan panggilan scammer yang ingin memperdayakan sesiapa yang leka dan mudah terpengaruh dengan tipu daya mereka. Taktik yang mereka gunakan adalah mendail pemilik – pemilik nombor dalam senarai mereka dengan menggunakan nombor +01 di mana bila kita angkat suara operator akan bercakap dengan memaklumkan bahawa kita mempunyai tunggakan hutang dengan pihak Bank. Sebagai contoh semasa saya angkat nombor tersebut maklumkan saya ada tunggakan dengan pihak AMBANK. 

Mereka minta kita call pihak bank dengan nombor yang diberikan untuk mengetahui dengan lebih lanjut, dari situlah bermulanya drama yang telah dirancang oleh pihak scammer. Tetapi saya dah sedar akan taktik scammer so saya tak layan dan hanya dengar apa yang opeator tu maklumkan. Dari siniilah tanpa sedar mereka akan menyatakan kita terlibat dalam kes jenayah dan melibatkan polis di sesuatu kawasan. Kena call pihak polis pulak dan untuk pastikan semua maklumat kita selamat dan kita perlu transfer duit daripada setiap akaun bank kita ke suatu akaun khas yang disediakan oleh pihak bank yang dimaklumkan atau mungkin untuk selesaikan kes dengan mudah kita perlu bayarkan pada mereka.

Dari situlah mereka akan dapat duit daripada mangsa, sebagai contoh boleh baca kes kawan saya yang hampir – hampir terkena dengan pihak scammer ini.

Kalau dah dapat panggilan tersebut dan terangkat panggilan seperti di atas cepat – cepat buat laporan polis untuk mengelak sebarang kejadian yang tidak diduga pada masa hadapan.

 

 

Sila sharekan perkongsian ini semoga dapat membantu lebih ramai lagi terutamanya rakyat malaysia sedar dan terselamat daripada scammer yang semakin berleluasa.

Continue Reading

Masalah Untuk Justify Ayat di WordPress

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Kali ini saya nak kongsikan satu masalah dan penyelesaiannya bagi pengguna blog wordpress terutamanya untuk justify ayat. Seperti yang anda semua ketahui dalam basic theme wordpress yang anda install itu tiada fungsi justif kan, yang ada hanya leff, center dan right.

Bagi pengguna yang ingin sentiasa kelihatan ayat tulisan yang ditulis itu sentiasa kemas pasti tak senang duduk untuk justify kan ayat tersebut. Saya juga orang yang sama, setelah saya cari maklumat terjumpa cara mudah untuk justify yang mana anda boleh install plugin “TinyMCE Advanced”.

Cara install mudah sahaja macam install plugin – plugin yang lain, anda hanya perlu search sahaja nama plugin TinyMCE Advanced dan klik install dan terus aktifkan. Apa lagi anda terus boleh guna dan cantikkan ayat dalam penulisan blog korang… tak percaya tengok semua post blog saya ada justify..hahahaha…

Selamat menjustify blog korang semoga cantik dan saya harap perkongsian ini memberi manfaat untuk kalian semua…Jika berguna sila sharekan untuk pengguna wordpress yang lain.

Saya doakan pembaca semua sentiasa dalam rahmat Tuhan sekelian alam.

Continue Reading

Dapat Call Daripada Nombor 03-2726 1257 – Promote Plan Haji dan Umrah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pada jam 12.38pm 10 Oktober 2017 (selasa) tetiba je dapat panggilan daripada nombor 03-2726 1257 atau 0327261257. Saya dengan ringan tangannya terus pick up dan menjawab panggilan tersebut katanya mewakili daripada Bank Islam. Diperkenalkan diri nama sekian dan ingin bercakap dengan saya, biasalah diaorang akan tanya kita kerja apa, dah kahwin ke belum, umur berapa dan selepas itu mereka akan memberi maklumat berkenaan plan Haji dan Umrah khas untuk pengguna Bank Islam yang mana benefitnya boleh dimasukkan dalam akaun bank atau tabung haji.

Saya dengar je apa yang diceritakan tetapi dalam hati masih belum faham apa yang sebenarnya ingin disampaikan, nak tanya lebih – lebih nantikan tersangkut pulak dengan godaan ayat – ayat manis mereka. Katanya dapat manfaat sekian – sekian dan sekiranya kita mati boleh dibuat haji badal bla..bla..blaa.., Haji Badal ni dibuat oleh orang lain sekiranya kita meninggal dunia dan mereka semua akan uruskan oleh mereka tanpa sebarang duit lain.

Last sekali part yang paling mereka tunggu – tunggu…iaitu sebelum mereka nak close sale macam biasalah mereka akan tanya kita punya tahap kesihatan..Saya cakaplah Wallahu a’lam so far Alhamdulillah sihat lagi tiada sebarang penyakit. Tetapi baru – baru ni saya ada buat pemeriksaan kesihatan dan dimaklumkan oleh Dr. tahap kolestrol saya tinggi…..”senyap” sekejap…Tiba – tiba diberitahu bahawa plan ini adalah tidak sesuai dengan En. Insya Allah sekiranya kita ada plan yang bagus dengan sesuai kita akan hubungi en. semula yeaa.. Terima Kasih Assalamualaikum…

Apa lagi habislah ceritanya…Apa yang nak disampaikan oleh saya adalah…apa – apa pun plan diaorang adalah profit oriented di mana mesti untuk kepentingan diaorang sahaja sekiranya nampak akan kerugian sikit sahaja mereka sudah tak bagi tawaran, macam saya maklumkan bahawa tahap kolestrol saya tinggi dan boleh diusahakan lagi untuk kembali kepada normal namun mereka tidak ingin mengambil risiko untuk tawarkan produk mereka kepada pelanggan yang bakal merugikan mereka. Faham..Sebab mereka profit oriented dan setiap plan mereka adalah untuk keuntungan pihak mereka semata – mata.

Oleh itu, sekiranya anda ingin memilih plan yang ditawarkan, seharusnya anda pertimbangkan banyak perkara sebaiknya kaji selidik terlebih dahulu..agar tidak menyesal kemudian hari. Bagi sesiapa yang pernah mendapat panggilan daripada nombor ini bolehlah kongsi pengalaman anda di ruangan komen supaya dapat memberi manfaat pada orang lain.

Sila kongsikan artikel ini sekiranya bermanfaat. Sekian Wassalam.

Continue Reading