Mobile Number Portability (MNP) Reject Code @ MNP Reject Code SP

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Uiks pasai perrr tajuk orang putih pulak nih…haaa jangan pelik…ini adalah maklumat berkenaan MNP Reject Kod..Sebab apa aku nak post benda ni sebab aku nak jadikan ia sebagai rujukan aku sendiri bila aku nak daftar User ONEXOX, senang kalau ada rejected je..tengok kod error kat sini. Insya Allah sangat membantu dan jikalau korang nak share silakan atau nak copy ambik je sebab aku pun copy juga dari web lain..ingat rujukan tu letaklah at least blogger lain tak hentam korang… Chaiyoook…

Mobile Number Portability (MNP)

Below is MNP Reject Code and Descriptions.
 
SP10 – NEW NRIC IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP11 – OLD NRIC IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP12 – POLICE / ARMY ID IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP13 – PASSPORT NUMBER IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP30 – COMPANY REGISTRATION IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP31 – ACCOUNT NUMBER IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP51 – NON FULFILLMENT CONTRACT OBLIGATION :
Need to wait or cancel the existing contract. Settle all premature contractual obligations with the existing service provider for the cancellation.
 
SP52 – OVERDUE / BAD DEBT ACCOUNT :
Ensure no overdue payment / outstanding bill with the current service provider.
 
SP54 – SOME / ALL NUMBERS NOT BELONG TO DONOR :
Change and correct the exactly name of the network service provider (donor).
 
SP55 – SOME / ALL NUMBERS NOT IN SERVICE:
Ensure that the mobile number is valid, connected / active and still in validity topup date (can call and SMS) – got at least minimum RM1.00 airtime credit.
 
SP56 – PRINCIPAL NUMBERS HAS SUPPLEMENTARY LINES(S) THAT SHOULD BE PORTED :
The principal (main) line holder needs to separate the supplementary line (individual account – make the supplementary line account as a principal line account holder).
 
SP57 – SUPPLEMENTARY NUMBER HAS PRINCIPAL NUMBERS THAT SHOULD BE PORTED :
The supplementary line holder needs to separate the principal line (individual account – make the supplementary line account as a principal line account holder).
 
SP58 – SOME / ALL NUMBERS DO NOT BELONG TO PRINCIPLE OR COMPANY :
The supplementary subscriber needs to re-register / make it as the principal (main) subscriber or individual subscriber.
 
SP59 –  EXCEED CREDIT LIMIT : 
Ensure that the usage of the existing service does not exceed the credit limit set by the current network service provider / telco (donor).
 
SP61 – CUSTOMER NUMBERS ARE TEMPORARILY DISCONNECTED :
Check the status with the current service provider, ensure the mobile numbers is active / connected, still in validity topup date – got at least min RM1 airtime credit.
 
MNP FAILURE CODE and DESCRIPTIONS.
 
NPC0013E – Participant does not have the permission to send this message
NPC1029E – Cannot be greater than the current date for field
NPC1030E – NPR Requests currently being blocked for Participant ID
NPC0001E – Internal error: Could not connect to database. Please report the problem to TGA Help Desk
NPC0002E – User id not found. Please retry with valid user id
NPC0003E – Invalid password. Please retry with the correct password
NPC0006E – Database Exception in processing message. Please report the problem to TGA Help Desk
NPC0007E – Exception in marshalling message. Please check your input
NPC0008E – Unexpected Exception. Please contact TGA Help Desk
NPC0012E – Duplicate message: Message ignored.
NPC1001E – Message Code is invalid for Service Type. Note: Message Codes/Service Type are case sensitive
NPC1002E – Field should not be provided for message code
NPC1003E – Participant ID is not a valid Participant ID
NPC1004E – Is a required field for message code
NPC1005E – Invalid value for field
NPC1006E – Port ID not known to NPC system
NPC1009E – Route information is not found for. Please contact TGA Help Desk
NPC1011E – Some/all numbers in – do not belong to donor
NPC1012E – Invalid Region Code
NPC1013E – Value for at least one of the following fields is required : OldNRIC, NewNRIC, PassportNum, ArmedForcesID
NPC1014E – Value of Field changed from
NPC1015E – Given Number From and Number To not found in database.
NPC1016E – List of Ported Numbers does not match the database values. Missing Number
NPC1017E – Originator must be the Donor
NPC1018E – Originator must be Recipient
NPC1019E – Port in progress for some/all numbers in
NPC1020E – Data/Fax number(s) used are in conflict with
NPC1021E – Duplicated exists in the list
NPC1022E – Some/all numbers in do not belong to recipient.
NPC1023E – Some/all numbers in deactivated already
NPC1025E – A maximum of numbers may be entered for Service Type MOBILE-INDIV
NPC1026E – A maximum of numbers may be entered for Service Type MOBILE-CORP
NPC1027E – Numbers not ported
NPC1028E – A maximum of reject code may be entered for each MSISDN.

Source: http://forum.altelnativ.my/topic/54-mobi…ility-mnp/

Ni yang dalam bahasa Melayu bagi yang tak faham bahasa Inggeris.

SP10 – Nombor Kad pengenalan baru salah.
Remark/Resolution : Semak butiran kad pengenalan pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP11 – Nombor Kad pengenalan lama salah.
Remark/Resolution : Semak butiran kad pengenalan pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP12 – Nombor ID polis/tentera salah.
Remark/Resolution : Semak butiran Nombor ID Polis/tentera pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP13 – Nombor Passport salah.
Remark/Resolution : Semak butiran Passport pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP51 – Nombor masih mempunyai kontrak dengan donor asal.
Remark/Resolution : Semak dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal)samada nombor tersebut mempunyai kontrak atau tidak. Pemilik asal perlu batalkan kontrak sedia ada. Sekiranya Kontrak sudah di batalkan , Re-submit semula permohonan MNP tersebut.

SP52 – Mempunyai akaun tertunggak.
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu jelaskan pembayaran akaun yang tertunggak dengan Penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Jika Boleh, lebihkan pembayaran bil. Sekiranya akaun telah dibersihkan dari tunggakan, Sila Re-submit semula Permohonan MNP.

SP54 – Nombor yg hendak di MNP bukan dari donor yg di daftar.
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu semak dengan rangkaian sedia ada ( donor asal) samada nombor tersebut adalah betul dari rangkaian yg di daftarkan. Setelah mendapat pengesahan, Sila Re-submit semula permohonan MNP tersebut.

SP55 – Nombor telah tiada perkhidmatan.
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu pastikan nombor masih aktif dan sah sebelum membuat permohonan utk MNP. Sekiranya nombor telah tiada perkhidmatan, nombor tersebut tidak boleh digunakan lagi.

SP56 – Nombor tersebut iaitu Pemegang Akaun Utama ( Principal Line) mempunyai talian tambahan di bawahnya ( Supplementary Line).
Remark/Resolution : Pemegang Akaun Utama mesti pergi ke Penyedia Rangkaian sedia ada (Donor Asal) utk tamatkan talian tambahan dan salah satu nombor dari talian tambahan tadi perlu mendaftar semula utk menjadi Pemegang Akaun utama (Principal Line). Setelah proses berjaya, Permohonan MNP utk nombor tadi boleh di re-submit semula

SP57 – Talian tambahan( Supplementary Line) mempunyai Pemegang akaun utama ( Principal Line) yang perlu di alihkan
Remark/Resolution Pemegang talian tambahan v mendaftar semula sebagai pemegang akaun utama. sebaik sahaja proses ini selesai, maka mereka boleh meneruskan untuk meminta mengalihkan nombor tersebut.

SP58 – sebahagian atau semua nombor bukan kepunyaan pelanggan atau syarikat utama.
Remark/Resolution : Pengguna Talian tambahan (Supplementary Line) perlu mendaftar semula sebagai pengguna Utama ( Principal subscriber) atau sebagai Pengguna individu.sebaik sahaja proses ini selesai, maka mereka boleh meneruskan untuk meminta mengalihkan nombor tersebut

SP59 – Melebihi had Kredit.
Remark/Resolution : memastikan penggunaan perkhidmatan yang sedia ada tidak melebihi had kredit yang ditetapkan oleh operator rangkaian semasa.

SP61 – nombor pelanggan dicabut sementara ( Disconnected) – samada secara tidak sukarela dan sukarela.
Remark/Resolution : Tanya pelanggan untuk menyemak status talian / Nombor mereka dengan penyedia perkhidmatan semasa. Memastikan nombor masih aktif / dihubungkan dengan pembekal rangkaian semasa sebelum permintaan untuk mengalihkan nombor tersebut.

SP71 – User TIDAK / LAMBAT membalas sms pengesahan port out daripada donor asal.
Remark/Resolution : Re-submit semula permohonan MNP tersebut dan pastikan user membalas sms pengesahan port out dengan kadar segera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *