Mobile Number Portability (MNP) Reject Code @ MNP Reject Code SP

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Uiks pasai perrr tajuk orang putih pulak nih…haaa jangan pelik…ini adalah maklumat berkenaan MNP Reject Kod..Sebab apa aku nak post benda ni sebab aku nak jadikan ia sebagai rujukan aku sendiri bila aku nak daftar User ONEXOX, senang kalau ada rejected je..tengok kod error kat sini. Insya Allah sangat membantu dan jikalau korang nak share silakan atau nak copy ambik je sebab aku pun copy juga dari web lain..ingat rujukan tu letaklah at least blogger lain tak hentam korang… Chaiyoook…

Mobile Number Portability (MNP)

Below is MNP Reject Code and Descriptions.
 
SP10 – NEW NRIC IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP11 – OLD NRIC IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP12 – POLICE / ARMY ID IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP13 – PASSPORT NUMBER IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP30 – COMPANY REGISTRATION IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP31 – ACCOUNT NUMBER IS INCORRECT :
Change ownership or update and correct the Identification details.
 
SP51 – NON FULFILLMENT CONTRACT OBLIGATION :
Need to wait or cancel the existing contract. Settle all premature contractual obligations with the existing service provider for the cancellation.
 
SP52 – OVERDUE / BAD DEBT ACCOUNT :
Ensure no overdue payment / outstanding bill with the current service provider.
 
SP54 – SOME / ALL NUMBERS NOT BELONG TO DONOR :
Change and correct the exactly name of the network service provider (donor).
 
SP55 – SOME / ALL NUMBERS NOT IN SERVICE:
Ensure that the mobile number is valid, connected / active and still in validity topup date (can call and SMS) – got at least minimum RM1.00 airtime credit.
 
SP56 – PRINCIPAL NUMBERS HAS SUPPLEMENTARY LINES(S) THAT SHOULD BE PORTED :
The principal (main) line holder needs to separate the supplementary line (individual account – make the supplementary line account as a principal line account holder).
 
SP57 – SUPPLEMENTARY NUMBER HAS PRINCIPAL NUMBERS THAT SHOULD BE PORTED :
The supplementary line holder needs to separate the principal line (individual account – make the supplementary line account as a principal line account holder).
 
SP58 – SOME / ALL NUMBERS DO NOT BELONG TO PRINCIPLE OR COMPANY :
The supplementary subscriber needs to re-register / make it as the principal (main) subscriber or individual subscriber.
 
SP59 –  EXCEED CREDIT LIMIT : 
Ensure that the usage of the existing service does not exceed the credit limit set by the current network service provider / telco (donor).
 
SP61 – CUSTOMER NUMBERS ARE TEMPORARILY DISCONNECTED :
Check the status with the current service provider, ensure the mobile numbers is active / connected, still in validity topup date – got at least min RM1 airtime credit.
 
MNP FAILURE CODE and DESCRIPTIONS.
 
NPC0013E – Participant does not have the permission to send this message
NPC1029E – Cannot be greater than the current date for field
NPC1030E – NPR Requests currently being blocked for Participant ID
NPC0001E – Internal error: Could not connect to database. Please report the problem to TGA Help Desk
NPC0002E – User id not found. Please retry with valid user id
NPC0003E – Invalid password. Please retry with the correct password
NPC0006E – Database Exception in processing message. Please report the problem to TGA Help Desk
NPC0007E – Exception in marshalling message. Please check your input
NPC0008E – Unexpected Exception. Please contact TGA Help Desk
NPC0012E – Duplicate message: Message ignored.
NPC1001E – Message Code is invalid for Service Type. Note: Message Codes/Service Type are case sensitive
NPC1002E – Field should not be provided for message code
NPC1003E – Participant ID is not a valid Participant ID
NPC1004E – Is a required field for message code
NPC1005E – Invalid value for field
NPC1006E – Port ID not known to NPC system
NPC1009E – Route information is not found for. Please contact TGA Help Desk
NPC1011E – Some/all numbers in – do not belong to donor
NPC1012E – Invalid Region Code
NPC1013E – Value for at least one of the following fields is required : OldNRIC, NewNRIC, PassportNum, ArmedForcesID
NPC1014E – Value of Field changed from
NPC1015E – Given Number From and Number To not found in database.
NPC1016E – List of Ported Numbers does not match the database values. Missing Number
NPC1017E – Originator must be the Donor
NPC1018E – Originator must be Recipient
NPC1019E – Port in progress for some/all numbers in
NPC1020E – Data/Fax number(s) used are in conflict with
NPC1021E – Duplicated exists in the list
NPC1022E – Some/all numbers in do not belong to recipient.
NPC1023E – Some/all numbers in deactivated already
NPC1025E – A maximum of numbers may be entered for Service Type MOBILE-INDIV
NPC1026E – A maximum of numbers may be entered for Service Type MOBILE-CORP
NPC1027E – Numbers not ported
NPC1028E – A maximum of reject code may be entered for each MSISDN.

Source: http://forum.altelnativ.my/topic/54-mobi…ility-mnp/

Ni yang dalam bahasa Melayu bagi yang tak faham bahasa Inggeris.

SP10 – Nombor Kad pengenalan baru salah.
Remark/Resolution : Semak butiran kad pengenalan pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP11 – Nombor Kad pengenalan lama salah.
Remark/Resolution : Semak butiran kad pengenalan pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP12 – Nombor ID polis/tentera salah.
Remark/Resolution : Semak butiran Nombor ID Polis/tentera pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP13 – Nombor Passport salah.
Remark/Resolution : Semak butiran Passport pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP51 – Nombor masih mempunyai kontrak dengan donor asal.
Remark/Resolution : Semak dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal)samada nombor tersebut mempunyai kontrak atau tidak. Pemilik asal perlu batalkan kontrak sedia ada. Sekiranya Kontrak sudah di batalkan , Re-submit semula permohonan MNP tersebut.

SP52 – Mempunyai akaun tertunggak.
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu jelaskan pembayaran akaun yang tertunggak dengan Penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Jika Boleh, lebihkan pembayaran bil. Sekiranya akaun telah dibersihkan dari tunggakan, Sila Re-submit semula Permohonan MNP.

SP54 – Nombor yg hendak di MNP bukan dari donor yg di daftar.
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu semak dengan rangkaian sedia ada ( donor asal) samada nombor tersebut adalah betul dari rangkaian yg di daftarkan. Setelah mendapat pengesahan, Sila Re-submit semula permohonan MNP tersebut.

SP55 – Nombor telah tiada perkhidmatan.
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu pastikan nombor masih aktif dan sah sebelum membuat permohonan utk MNP. Sekiranya nombor telah tiada perkhidmatan, nombor tersebut tidak boleh digunakan lagi.

SP56 – Nombor tersebut iaitu Pemegang Akaun Utama ( Principal Line) mempunyai talian tambahan di bawahnya ( Supplementary Line).
Remark/Resolution : Pemegang Akaun Utama mesti pergi ke Penyedia Rangkaian sedia ada (Donor Asal) utk tamatkan talian tambahan dan salah satu nombor dari talian tambahan tadi perlu mendaftar semula utk menjadi Pemegang Akaun utama (Principal Line). Setelah proses berjaya, Permohonan MNP utk nombor tadi boleh di re-submit semula

SP57 – Talian tambahan( Supplementary Line) mempunyai Pemegang akaun utama ( Principal Line) yang perlu di alihkan
Remark/Resolution Pemegang talian tambahan v mendaftar semula sebagai pemegang akaun utama. sebaik sahaja proses ini selesai, maka mereka boleh meneruskan untuk meminta mengalihkan nombor tersebut.

SP58 – sebahagian atau semua nombor bukan kepunyaan pelanggan atau syarikat utama.
Remark/Resolution : Pengguna Talian tambahan (Supplementary Line) perlu mendaftar semula sebagai pengguna Utama ( Principal subscriber) atau sebagai Pengguna individu.sebaik sahaja proses ini selesai, maka mereka boleh meneruskan untuk meminta mengalihkan nombor tersebut

SP59 – Melebihi had Kredit.
Remark/Resolution : memastikan penggunaan perkhidmatan yang sedia ada tidak melebihi had kredit yang ditetapkan oleh operator rangkaian semasa.

SP61 – nombor pelanggan dicabut sementara ( Disconnected) – samada secara tidak sukarela dan sukarela.
Remark/Resolution : Tanya pelanggan untuk menyemak status talian / Nombor mereka dengan penyedia perkhidmatan semasa. Memastikan nombor masih aktif / dihubungkan dengan pembekal rangkaian semasa sebelum permintaan untuk mengalihkan nombor tersebut.

SP71 – User TIDAK / LAMBAT membalas sms pengesahan port out daripada donor asal.
Remark/Resolution : Re-submit semula permohonan MNP tersebut dan pastikan user membalas sms pengesahan port out dengan kadar segera.

Continue Reading

Nasihat 19 Jangan Apabila Melanggan Takaful

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ini adalah perkongsian yang menarik dari sahabat facebook Tuan Afyan Mat Rawi berkenaan Takaful yang ramai orang tak ambik tahu dan tak cuba untuk memberi tahu bagi mereka yang dah tahu. Bagi saya perkongsian ini sangat membantu dalam membuat keputusan dan menilai plan takaful yang sesuai dengan kehidupan kita sendiri. Apa yang penting baca dan hadamkan 19 JANGAN apabila melanggan takaful beikut:

1. JANGAN langgan takaful sebab ejen semata-mata. Kawan saya ejen, ejen tu cantik, ejen tu bagi hadiah setiap tahun dll. Pilih takaful berdasarkan keperluan kewangan sendiri.

2. JANGAN langgan takaful utk diri sendiri melebihi 10% daripada pendapatan. Itu sudah overpaid. Paling banyak pun 15%, itu pun utk yg berusia emas.

3. JANGAN langgan medical card tanpa life protection utk income protection. Jika tiada medical card, masih ada alternatif di hospital kerajaan jika jatuh sakit. Tapi jika tiada Life takaful utk income protection, akan memberi kesan besar dalam kewangan keluarga apabila ditimpa musibah kematian, lumpuh dan sakit kritikal.

4. JANGAN risau kalau ada ejen burukkan syarikat takaful lain susah bayar claim. Semua syarikat takaful berada di bawah kawal-selia oleh Bank Negara Malaysia, dan tertakluk kepada undang-undang Islamic Financial Services Act. Jika ada pelanggan yg teraniya, boleh buat laporan. Jika kes genuine, undang-undang berpihak kpd pelanggan.

5. JANGAN sembunyikan maklumat-maklumat penting terutama kesihatan ketika tanda tangan polisi. Dedahkan semua maklumat diminta, sekalipun penyakit yg sudah sembuh atau penyakit 10-20 tahun lepas. Jika tidak, akan ada risiko besar utk tuntutan ditolak apabila berlaku musibah. Banyak kes claim ditolak disebabkan “undiscloser fact” atau ketidakdedahan fakta.

6. JANGAN buat-buat lupa bayaran bulanan. Ia akan menyebabkan polisi menjadi “lapse” dan tidak lagi berkuatkuasa. Polisi takaful yg baik ialah polisi yg dibayar sumbangannya setiap bulan.

7. JANGAN tandatangan borang kosong. Pastikan ia diisi terlebih dahulu sebelum tanda tangan. Semak borang sebelum tandatangan utk memastikan borang diisi dengan maklumat lengkap dan betul.

8. JANGAN mudah-mudah batalkan polisi apabila ada ejen takaful lain memburuk-burukkan polisi takaful anda. Buat semakan kembali dan dapatkan pandangan kedua. Ejen yg suka batalkan polisi klien boleh diadukan kepada BNM.

9. JANGAN tandatangan borang cadangan takaful sebelum anda baca Product Disclosure Sheet (PDS). Boleh minta PDS daripada ejen atau lihat dalam website syarikat. Ia adalah dokumen penting produk takaful yg diwajibkan oleh BNM kpd semua syarikat takaful. Ejen wajib tunjukkan dan tenangkan kepada bakal pelanggan.

10. JANGAN bayar mahal tapi coverage sedikit utk takaful. Fungsi utama takaful adalah utk perlindungan, bukan utk simpanan atau pelaburan. Sebaiknya 5-6% daripada pendapatan utk coverage bersamaan 10 tahun pendapatan. Contoh, gaji RM3,000 sebulan, caruman RM150 ke RM170 sebulan bersamaan RM360,000 utk kematian, lumpuh dan sakit kritikal.

11. JANGAN langgan takaful utk hibah sahaja tanpa coverage critical illness. Produk takaful utk hibah sahaja, tidak membantu sekiranya berlaku penyakit kritikal sedangkan 70% kematian berpunca dari sakit kritikal. Jika sudah sign-up, boleh tambah coverage baru utk sakit kritikal.

12. JANGAN lupa baca polisi sebaik sahaja terima. Ia sangat penting utk memahami kembali apa yg diterangkan oleh ejen dan pastikan ia terkandung di dalam polisi. Jika ejen beritahu polisi ada simpanan sekian-sekian, minta ejen tunjukkan maklumat tersebut.

13. JANGAN malas utk buat perbandingan proposal takaful. Di Malaysia ada lebih kurang 10 syarikat takaful. Jadi, selaku pelanggan ia adalah satu kelebihan utk mendapatkan produk yg paling baik dan paling sesuai berdasarkan kewangan diri sendiri.

14. JANGAN buat perbandingan lama sangat sampai 3-4 tahun tak habis-habis minta quotation tapi tak sign-up sebarang polisi. Sakit, mati, lumpuh tidak menunggu kita ada polisi takaful baru datang menyinggah. Mereka datang tanpa memberi salam.

15. JANGAN terpengaruh dengan ejen yg desprate nak dapatkan sales. Pilih ejen yg mampu memberi khidmat nasihat berdasarkan keperluan kewangan anda. Mereka golongan rare dalam industri takaful dan tidak ramai.

16. JANGAN batalkan polisi hanya semata-mata anda tak puas hati kepada ejen. Kembali kepada objektif asal anda melanggan polisi sebab apa? Jika tak puas hati dgn ejen, anda boleh hantar surat kepada syarikat takaful utk menukar ejen lain.

17. JANGAN mengharapkan produk takaful yg sempurna. Tiada produk seumpama itu. Produk takaful boleh diambil sedikit demi sedikit. Boleh ambil lebih dari satu utk sesuaikan dgn keperluan kewangan kita.

18. JANGAN baca sekerat-sekerat panduan ini. Baca keseluruhannya dan setiap satu berkaitan antara satu sama lain.

19. JANGAN lupa utk tag pasangan, keluarga dan kawan-kawan lain yg patut tahu tips ini dan JANGAN lupa utk LIKE dan SHARE selepas baca habis tip-tip ini.

Afyan Mat Rawi,
INFAQ Consultancy

Continue Reading

Dapat Call Daripada Bank Islam Nombor 03-2023-3800 – Promote Plan Perlindungan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali saya nak kongsikan sedikit pengalaman apabila telah dapat panggilan daripada telemarketer seperti nombor ini 03-20233800. Pada 18 Julai 2017 jam 2.44 pm saya dapat panggilan dengan memperkenalkan dirinya sebagai Omar promote pakej perlindungan sebanyak RM27.00 sebulan.

Panggilan disambut baik dan menyatakan bahawa ada related dengan bank islam kerana saya adalah pengguna setia yang memakai kad debit bank islam dan saya juga terpilih mendapat offer yang jarang – jarang orang lain dapat. Huhuhu… macam menarik je kan…

Dalam hati terus terkata ni mesti insurans ni…nak promote jelah tuh..huhuhu…diam tanpa terkata apa – apa biar je si telemarketer tu cerita…jika saya dapat call daripada nombor 03-xxxx xxxx camni saya akan kata tidak berminat…jika diaorang kata takpe saya nak minta masa untuk explain sedikit berkenaan offer tu saya bagi je.. tetapi last sekali saya akan kata tak berminat. Insya Allah diaorang pun akan faham sememangnya alasannya adalah sukar untuk dipercayai melalui talian…

Yeaaa meraka ada maklumat kita seperti nombor telefon, IC dan Nama Penuh…IC mungkin pihak third party bagi tak penuh tetapi nombor telefon dan nama mesti sama sebab dalam mana – mana form yang anda beli atau signup sesuatu seperti buka akaun bank, kad kredit, kad debit kat dalam borang tu dah mention pihak bank dibenarkan memberi maklumat pada third party.. So korang nak marah pun tak guna sebab korang sendiri yang sign dan agree dalam borang tuh…

So.. solution nya senang je..korang jangan gelabah bila dapat call seperti ini daripada telemarketer..layan je…dan kalau boleh dari awal – awal lagi cakap maaf saya tak berminat dengan produk yang nak dioffer..kalau dia nak cerita jugak boleh terpulang pada anda tetapi harus diingat last sekali diaorang akan guna ayat “close sale” contohnya encik berminat, encik nak ambik pakej yang mana, encik setuju dengan pakej ini..di sini ramai yang tersangkut..sebaiknya anda tanam terus dalam minda anda siap siap..maaf saya tidak berminat.. Insya Allah perbualan tersebut tidak tegang urat dan marah – marah…macam dalam video yang tersebar kat youtube kan…

So layanlah panggilan elok – elok nak kata scam tu tak juga sebab diaorang pun nak promote produk mereka juga…okeh…

Continue Reading