Cara Mudah Untuk Buat Direct Link Whatsapp Tanpa Save Nombor Telefon

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali saya nak kongsi dengan anda semua bagaimana untuk buat link whatsaap tanpa perlu customer simpan nombor telefon dengan cara yang sangat mudah. Mungkin artikel seperti ini pernah dikongsi oleh orang lain, namun bagi saya teknik ini mudah dan sangat bagus untuk penjual – penjual online bagi menarik pelanggan untuk membeli.

Dalam membuat link direct whatsapp ni terdapat perlbagai kaedah yang dikongsi sebelum ini. Oleh itu saya senaraikan sekali lagi di mana dan bagaimana anda semua boleh dapatkan atau buatkan link direct whatsapp anda sendiri.

Antara link direct whatsapp yang popular adalah seperti berikut:

(1) Cara mudah Pertama adalah menggunakan laman www.wasap.my 

###Format 1 hanya letakkan nombor telefon sahaja

  • Tukar kepada no telefon anda
  • Pastikan ada no 6 kat depan

www.wasap.my/60123456789

###Format 2 nombor telefon dan mesej auto tanpa pelanggan perlu taip
  • Tukar kepada no telefon anda
  • Masukkan mesej yang sesuai
  • Jika ada jarak, guna + ataupun %20

www.wasap.my/60123456789/Salam+Awak

P/s : Ingat!!! Pastikan Anda Update Whatsapp Terlebih Dahulu

Versi Baru Wassap.my

Versi kali ini agak advanced lah sikit dan banyak kegunaannya. Contoh : http://pmtepi.wasap.my

1. Whatsapp boleh dibuka menggunakan Handphone Atau Laptop/PC.

2. Personalised URL & lebih ringkas.

3. Boleh lihat berapa banyak klik.

4. Boleh lihat klik dari mana (Facebook, Web, Instagram Dll).

5. Letak FB Pixel ID & Adwords Tag Sendiri.

Untuk versi baru, anda hanya perlu daftar di sini, https://manage.wasap.my/

(2) Cara mudah Kedua adalah direct terus guna link API Whatsapp

Buat link seperti di bawah dan gantikan nombor telefon anda sahaja.

https://api.whatsapp.com/send?phone=60123456789

Pastikan anda meletakan kod negara di hadapan no talifon anda. Kod 60 adalah untuk negara Malaysia. Jika anda berada atau tinggal di negara lain gunakan kod negara anda sendiri.

Atau anda boleh buat link dengan ayat untuk terus dihantar:

https://api.whatsapp.com/send?phone=60123456789&text=saya%20nak%20order%20produk%20awak

Untuk anda whatsapp dengan meletakkan ayat anda perlu meletakkan %20 untuk gantikan space. Contoh ayat di atas adalah ” saya nak order produk awak

Sekiranya anda ingin membuat link yang unik dan tidak nampak nombor telefon anda boleh kaedah seperti di bawah:

  1. Signup akaun baru di https://bitly.com/ atau https://bit.do atau apa2 shorten url yang lain.
  2. Klik CREATE BITLINK yang terletak di bahagian atas kanan paparan hadapan bit.ly
  3. Masukkan link api whatsapp ini https://api.whatsapp.com/send?phone=60123456789 di PASTE LONG URL klik CREATE (pastikan nombor telefon anda betul)
  4. Link yang berjaya adalah seperti contoh ini bit.ly/mcjdj123
  5. Klik CUSTOMIZE untuk ubah suai dari bit.ly/mcjdj123 kepada bit.ly/wasapsaya atau apa – apa perkataan yang belum diguna orang lain yang anda suka 

Semoga perkongsian mendapat ini manfaat bersama lagi – lagi untuk peniaga online.

Kajian telah dibuat oleh WTW Copywriting HUB membuktikan bahawa:

“Menggunakan link Whatsapp memberikan respon 25% lebih positif dan responsif, berbanding minta prospek Whatsapp kita secara manual.”

“Kesimpulan data ini berdasarkan bulan Ramadhan ini saja. Jumlah perbelanjaan iklan sebanyak RM50,000 dan dua iklan hanya fokus berlawan dengan CTA sahaja.”

Oleh itu, gunalah link whatsapp untuk meningkatkan lagi jualan anda. Kepada sesiapa yang mempunyai pertanyaan lanjut sila komen yeaa dan jangan lupa share share share. Terima Kasih.

Continue Reading

AKIBAT PERGI BAZAR RAMADHAN TANPA RANCANG APA YANG NAK DIBELI

Images Sources: Google Images

Alkisah di bulan Ramadhan pada 11 Jun 2017.

Petang tadi tak tahu nak makan apa…timbullah cadangan untuk pergi ramadhan yang mana memudahkan kerja diri dan pasangan untuk dijadikan menu berbuka…

.
Bila dah sampai meronda – ronda ini lah hasilnya:
.
1. Air terbu RM5.00 sebungkus
2. Kuih bakar RM4.50 satu
3. Air Lemon Frozen RM3.00 sebungkus (anak nak yang nak :P)
4. Mertabak dua biji RM6.00
5. Ayam Golej RM23.00 sekor…
.
Jumlah keseluruhan RM41.50 (sabtu 11/06/2017)
.
Menu mudah yang meringankan beban orang rumah untuk masak…. :D. Sekali sekala seronok sebab tidak membebankan diri dan pasangan dalam menyediakan juadah berbuka, namun kalau bajet gi bazar hari – hari spend lebih kurang camni sengkek jugak jadinya.. congak mudah RM50x30=RM1500.00 kos yang kadang – kadang kita boleh lagi jimat jika makan di rumah. kos tersebut bolehlah kita buat simpanan dalam akaun tertentu yang mana boleh memberi pulangan dihujung bulan atau hujung tahun.
.
Ramai yang terlepas pandang dengan hanya nampak untuk makan sahaja tanpa mengambil kira kos sebenar yang perlu ditanggung oleh seseorang.
.
Kaya atau miskin bergantung kepada bagaimana kita mengurus kewangan kita terutamanya dalam perbelanjaan dan simpanan di hari – hari yang mendatang.
.
Oleh itu, untuk lebih jimat dan selamat ketika pergi bazar eloklah fikir dulu apa yang ingin dimakan…sebagai contoh nak makan mertabak. Okeh set dalam mind nak makan mertabak dua biji untuk berbuka…terus on kereta atau motor pergi bazar beli martabak dan terus balik tanpa menoleh menu – menu memukau yang lain. Jika tidak memang anda akan tersangkut untuk membeli makanan yang mana mungkin anda akan simpan di dalam peti sahaja malah mungkin makanan tersebut akan ke tong sampah akhirnya akibat kekenyangan yang melampau.
.
Nasihat untuk diri sendiri dan mungkin boleh diguna pakai untuk orang lain…Fikir dulu dan set dalam listing apa yang nak dibeli dan terus kira bajet untuk ke bazar ramadhan. Maklumlah bazar ramadhan ni macam – macam makanan ada yang tak pernah ada dalam bulan lain di bulan ni lah ia muncul membuatkan selera membuak buak nak makan… Hati – hati yea jika tak tahan godaan menu di bazar.
.
Selamat Berpuasa dan berbuka semoga puasa kita diberkati dan mendapat ganjaran di akhirat kelak. Insya Allah.
Continue Reading